İçerik Pazarlaması Nedir?

Güncellenmiş: 2022-11-16
İçerik Pazarlaması Nedir?
İçerik pazarlaması, dijital dünyada açık ve net bir şekilde belirlenmiş olan hedef kitleyi çekmeye yönelik hazırlanan içeriklerin dapıtılmasına odaklanan pazarlama çeşididir. Bu pazarlama stratejisinde hazırlanan içerikler, değerli, alakalı ve düzenli olmalı, aynı zamanda kitleyi elde tutmayı da amaçlamalıdır. Bu yazımızda içerik pazarlaması kavramını baştan sonra sizler için ele aldık.
Para kazanmaya başlayın, bugün.
Ücretsiz Kaydolun

İçindekiler

Bu yazımızda içerik nedir, içerik pazarlama nedir, İçerik pazarlaması (content marketing) neden önemlidir, içerik stratejisi nedir ve nasıl hazırlanır, içerik pazarlamasının temel amaçları nelerdir, başarılı içerik pazarlaması örnekleri nelerdir gibi soruların yanıtlarını bulacağız. Yazımızı, temel tanımlarla başlayıp teknik açıklamalara doğru ilerleyen, fazla ayrıntıda kaybolmadan içerik pazarlaması kavramının temel ögelerinden bahseden bir yazı olması amacıyla hazırladık.

İçerik Tanımı

Öncelikle içerik olgusunun tanımı ile başlayalım. İçerik, belirlemiş olduğunuz hedef kitlenizi, belirli yöntemler dahilinde etkilemeyi amaçlayarak ortaya koyduğunuz çalışmaların bütünüdür. Bu çalışmalar video, e-posta, blog, makale, podcast, e-kitap gibi çeşitli formatlarda olacağı gibi değişen dijital pazarlama anlayışı sayesinde çok farklı metotlarla da önümüze çıkabilir.

içerik nedir ne anlama gelir

 

İçerik Pazarlaması (Content Marketing) Tanımı

Content Marketing, Türkçe karşılığı ile İçerik Pazarlaması, açık bir şekilde belirlenmiş bir hedef kitleyi çekmeye ve bu kitleyi elde tutmaya yönelik üretilen değerli, alakalı ve düzenli içeriklerin dağıtılması şeklinde uygulanan bir pazarlama stratejisidir. Bu tanım, Content Marketing Institute tarafından hazırlanmış olup en çok kabul gören ve en kapsamlı tanımlardan biridir.

içerik pazarlaması tanımı

Yazımızda, dijital pazarlama kavramı ile birlikte hayatıma giren içerik pazarlamasının ne olduğunu, neden önemli olduğunu, iyi bir içerik pazarlaması stratejisinin nasıl olması gerektiğini ve içerik pazarlama yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklarken aynı zamanda giriş paragrafımızda sunduğumuz tanımın da içeriğine daha detaylıca göz atacağız.

Bu tanımda ilk etapta değineceğimiz nokta belirlenen hedef kitleyi çekme ve elde tutma bölümleri olacaktır. Bu ögeler, içerik pazarlamasının neden değerli olduğunu anlatan kısımdır. İkincil olarak tanımda dikkat edilmesi gereken çok önemli üç nokta bulunmaktadır. Bunlar değer, alaka ve düzendir ki bir içeriğin nasıl olması gerektiğini en iyi bu üç öge açıklar.

Bu tanımın açılımını yapmadan önce gelin içerik pazarlama kavramını önce birlikte içselleştirelim.

İçerik Pazarlama Nedir Nasıl Yapılır?

İçerik pazarlama, yukarıda da bahsettiğimiz üzere çok genel manada içerik hazırlayıp bunları ilgili yerlere, yani hedef kitleye dağıtmaktır. Kaliteli içerik sunarak hedef kitlenizle bir bağ kurmak, bu kurulan bağ sayesinde hedef kitlenizi potansiyel müşteri kategorisine eklemektir.

“İnsanlar reklamları değil, kendisine ilginç gelen şeyleri okur. Bu reklam olsa bile.” Howard Gossage

Burada karıştırılmaması gereken nokta, hedef kitleye pazarlanması gereken şeyin ürün değil hikaye olduğudur. İçerik pazarlamada müşteriye ürünümüzü direkt olarak övmeyiz, ürünü alması yönünde direktif vermeyiz. Müşterinin ya da daha doğru tabirle hedef kitlenin işine yarayacak, ona bir şeyler katacak, belki de durduk yere mutlu edecek içerikler sunarız.

İçerik pazarlama, karşılığını hemen almayacağınızı bildiğiniz, içinizden geldiği için yaptığınız bir iyilik gibidir aslında. Ürününüzü pazarlayıp satmaktan ziyade, ürün ya da hizmetiniz hakkında daha çok bilgi vererek insanları bu konuda daha bilgili hale getirmektir.

İçerik Pazarlaması Ne Değildir?

İçerik pazarlaması nedir sorusundan biraz bahsettikten sonra, kısaca içerik pazarlaması ne değildir sorusuna da değinmek istiyoruz. Çünkü özellikle bu konuda ciddi kafa karışıklıkları mevcut.

İçerik pazarlamanın temelinde eldeki içeriğin istenilen şekilde dağıtılması vardır. İçerik pazarlama viral reklam değildir. İçerik pazarlama ürün yerleştirme ya da satış odaklı ürün tanıtımı da değildir. Müşterilere verilen promosyon ürünler ya da hediye hizmetler de içerik pazarlaması kapsamına girmez. Doğrudan reklam anlayışı içeren hiçbir yaklaşım, içerik pazarlamasını tam olarak karşılamaz. Bu yüzden diyebiliriz ki, hedef kitleye gerçek manada bir şey katmayan hiçbir şey içerik pazarlaması kapsamına girmez.

Özellikle geleneksel pazarlama alanında kullanılan promosyon ürün, ürün ya da hizmet tanıtımları açısından yapılan bilgilendirici aktiviteler, fuarlar ve fuar kapsamında açılan stantlar içerik pazarlamasında kullanılan metotlar değildir ve içerik pazarlama ile karıştırılmamalıdır. İçerik pazarlama yüksek oranda dijital pazarlama alanında kullanılan bir terimdir.

İçerik Pazarlama Piramidi

içerik piramidi nedir

İçerik pazarlamasının ne olduğunu anlayabilmek için içerik pazarlama piramidine bakmak ufuk açıcı olacaktır. Piramidin tanımı, "Ücretli ya da organik kanallar aracılığıyla dağıtıma çıkacak bir içeriğin ya da ilgili varlıkların mesajlarını, temalarını ve etkilerini güçlendirmeyi amaçlayan faaliyetlerdir."

Daha basit yoldan açıklayacak olursak, hazırlanan içeriğin daha etkili hale getirilmesine yardımcı olması amacıyla üretilmiş bir formüldür de diyebiliriz. İçerik hazırlayıcılarının daha büyük hedeflere odaklanmasını, etkili farkındalık yaratmalarını ve istedikleri satış hedefine ulaşmalarını sağlamayı amaçlar.

Piramidin en tepesinde bulunan temel içerik, hazırlanması en zahmetli olan ve en çok zaman alan içerik türüdür. Aşağı doğru indikçe daha az efor gerektiren içerik türleri ile karşılaşırız. Ancak bu içerik türleri de sıklık bakımından yüksek dereceli bir yoğunluğa sahip olduğu için kendi içerisinde belirli bir zorluk derecesi mevcuttur.

İçerik Pazarlama Piramidi Aşamaları

Seviye 1 - Temel İçerik (Core Content)

Temel içerik, yeni core content aşaması, büyük ve derin araştırma gerektiren, en önemli ve en orijinal içeriktir. Bu kapsamda bulunan içerikler genellikle diğer içerikler için kaynak teşkil ederler. Bilimsel makaleler, basılı kitaplar, e-kitaplar ve kılavuzlar temel içerik örnekleridirler.

Piramitte bulunan diğer tüm içerik ve ögeler, bu temel içeriğe yönelik olmalı ve temel içeriği adres göstermelidir. Başka bir deyişle, hazırlanmış olan temel içerik, hazırlanacak olan yan içerikler aracılığıyla öne çıkarılmalı ve referans gösterilmelidir.

Seviye 2, 3, 4 - Türev İçerik (Derivative Assets)

Temel içerik baz alınarak üretilmiş olan içeriklere türev içerikler adı verilir. Bunlar, temel içeriğe göre daha anlaşılır ve sade olmakla birlikte, temel içerikte anlatılan bölümlerin baside indirgenmiş halleridir. Daha erişliebilir ve daha geniş bir kitleye hitap ederler.

içerik pazarlama piramidi aşamaları nelerdir

Seviye 2, 3 İçerikler: Bu içerikler temel içeriğe en çok katkıda bulunması beklenen içeriklerdir. Temel içeriği açıklamaya yarayan infografikler, ayrıntılı saytlar, uzun blog postlar bu içeriklere dahildir.

Seviye 4 İçerikler: Burada üretilen içerikler, daha sık biçimde üretilmeli, hatta mümkünse rutine bağlanmalıdır. Her gün olmasa bile en azından haftalık olarak bu seviyede içerikler üretilerek Seviye 2, 3 içeriklere ve dahi temel içeriğe yönlendirmeler yapılmalıdır. Dahili bağlantılar, yeni trafik ve sayfada kalma süreleri aracılığıyla SEO sıralamasına pozitif yönde en güçlü etkiyi bırakan gönderiler bu seviyedeki içeriklerdir. Temel içeriğinizi parlatmanın ve sunmanın en büyük anahtarıdır.

Seviye 5 - Mikro İçerik (Promotional Micro Content)

İçerik piramidinin en alt seviyesi olan mikro içerik basamağı, diğer tüm içeriklerinizin görünürlüğünü artırmaya, onlarla ilgili farkındalık yaratmaya ve deyim yerindeyse onların tüketimini artırmaya yöneliktir. Temelinde tanıtım ve etkileşim bulunur. Hazırlanan içeriklerin tık alması için oluşturulan sosyal medya gönderileri, diğer içeriklerin etkileşimlerini artırmaya yönelik çeşitli imajlar ve harekete geçirmeye yönelik postlar bu kapsamda yer alırlar. Aşağıdaki tabloda piramidin her aşamasının daha net açıklamalarını görebilirsiniz.

içerik pazarlama piramidi aşamaları nelerdir

 

 

İçerik Pazarlaması Neden Önemlidir?

Öncelikle vurgulamak isteriz ki, içerik pazarlama bir tercih değil gerekliliktir. İçerik pazarlama enstitüsü (Content Marketing Institute) tarafından hazırlanan rapora baktığımız zaman rahatlıkla görüyoruz ki içerik pazarlama stratejisine sahip olan firmalar, olmayanlara göre kendilerini daha başarılı addediyorlar.

Bundan daha önemlisi, pandemi, içerik pazarlama stratejilerini büyük oranda etkilemiş gibi görünüyor. Şirketlerin %70'i, pandeminin içerik pazarlama stratejilerini orta ve büyük ölçüde etkilediğini belirtiyorlar.

içerik pazarlaması neden önemlidir

 

Bu genel ve güncel bilginin haricinde, bir pazarlama yöntemi olarak içerik pazarlamasının işletmeler tarafından kullanılmasının 4 temel ana faydası ve birçok alt faydaları bulunmaktadır.

İçerik Pazarlamasının 4 Temel Amacı

1- Satışları artırmak

2- Pazarlama maliyetlerinden tasarruf

3- Daha sadık ve yüksek kalite müşteriler kazanmak

4- İyi bir kar kapısı olması

içerik pazarlamasının faydaları

Şimdi yazımızın başına dönelim ve yaptığımız tanımda bulunan üç ögeyi tekrar hatırlayalım. Bunlar değer, alaka ve düzendi. Bu üç öge arasından değer ve alakayı çıkaralım. Geriye ne kalır? Hiçbir şey. İşte sürekli olarak maillerimizin promosyon bölümüne düşen, SMS kutumuzu gereksiz yere işgal eden, hatta saçma sapan zamanlarda 0850'li hatlardan arayarak bize bir şey satmaya çalışan 'rahatsız edici' firmaların yaptığı şey tam olarak budur. Değersiz, alakasız ancak düzenli pazarlama.

Unutmamamız gereken nokta şudur ki artık insanlar kendisini özel hissetmek istemektedirler. Müşteriler, kendisini önemseyen ve kendi düşünceleri hakkında kafa yormuş firmalara yönelirler ve bu durum, müşterilerin daha sadık olmasını, dolayısıyla firmanın da daha çok kazanmasını sağlar.

Reklamların ve pazarlama stratejisinin geleneksel yöntemlerden sıyrılmış olması, akla ve ruha hitap etmesi, müşterinin aklına dahi gelmemiş olan istek ve ihtiyaçlarını tespit edip buna yönelik hareketlerde bulunması gerekir. Bu sayede ürün ya da hizmet, hedef kitlenin aklında yer edecek ve gerçek manada bir marka kimliği kurulacaktır.

Peki yukarıda bahsettiğimiz 4 ana sebebin haricinde içerik pazarlamanın başka ne gibi avantajları bulunur?

İçerik Pazarlama Size Ne Katar?

İçerik Pazarlaması SEO Açısından Faydalıdır

Etkili bir içerik pazarlama stratejisi ile oluşturulmuş içerik, kesinlikle beklenenden fazla ilgi çekecektir. Hedef kitleye ulaşan ve müşteride yer edinen içerikler, paylaşılmaya, büyük kitlelere ulaşmaya durmaksızın devam edecektir. Bu da sitenizin trafiğini artıracak ve SEO puanınızı geliştirecektir. Yüksek bir SEO derecesi demek, arama motorlarında üst sıralarda yer almak ve reklamsız, organik aramalarda ön plana çıkmak demektir. Ek ücret ödemeden, ücretli reklamlardan çok daha güçlü geri dönüşler almak demektir.

içerik pazarlaması seo açısından nasıl faydalıdır
 

İçerik Pazarlama Güçlü Bir PR Faaliyetidir

Kaliteli bir PR faaliyeti, tıpkı başarılı bir içerik pazarlama stratejisi gibi müşterilerin ceplerini değil sorunlarını hedef alır. Markanın bilinirliği ve itibarını artırmak direkt reklamlar yoluyla sağlanmaz. Bu da içerik pazarlaması ile paralellik göstermektedir. Dolayısıyla iyi bir PR çalışması, kaliteli bir içerik pazarlama stratejisinden geçer.

içerik pazarlamasının pra etkileri nelerdir
 

PPC (Pay Per Click) Çalışmalarını Güçlendirir

Pay Per Clik adını verdiğimiz, tıklama başına para ödeyerek ürün ya da hizmetimizi ön plana çıkardığımız pazarlama çalışmaları hepimizin malumudur. Bu pazarlama çalışmaları en çok para harcanan ve getiri beklentisi en yüksek olan çalışmalardır. Çok para harcadığımız bir çalışmanın kaliteli olmasını bekleriz. Dolayısıyla kaliteli ve güçlü bir içerik ile müşterinin karşısına çıkmamız gerekir. İşte bu noktada içerik pazarlaması imdadınıza yetişecektir.

içerik pazarlaması pay per click artırır
 

Sosyal Medya Faaliyetlerinizi Daha Başarılı Kılar

Sosyal medya, firmaların müşterilerle iletişime geçmek için en çok kullandıkları alandır. Sosyal medyada daha çok kitleye ulaşmak ve ulaşılan kitleyi elde tutmak için kaliteli, değerli ve alakalı içerikleri düzenli olarak sunmak gerekir. Araştırmalar gösteriyor ki haftada üç defa yapılan yüksek kaliteli sosyal medya içerik paylaşımları, takipçi sayısını düzenli olarak artırıyor. İnsanlar, bilgi edinebildikleri sosyal medya hesaplarını takip etmekten ve bu hesabın paylaşımlarını kendi çevresi ile paylaşmaktan çekinmiyor.

Kaliteli İçerik Stratejisi Kurma Olanağı Sağlar

UX yani kullanıcı deneyiminin en önemli parçalarından birisi içerik stratejisidir. Belli bir tema dahilinde hazırlanmış içerikler kullanıcı deneyimini üst düzeye çıkaracağı için güçlü bir içerik pazarlama stratejisi olan firmanın etkili bir içerik stratejisi de olacaktır.

Gelen Trafiği Artırır

Bu durum, açıklamayı gerektirmeyen ve hepimizin aklına ilk etapta gelen etkilerdendir. Bir içeriğin ilgi çekici olması demek, o içeriğin iç trafik çekmesinin yanı sıra potansiyel müşterilere de ulaşmasını sağlayacağı aşikardır. Bu da sitenize gelen trafiğin artacağı anlamına gelir.

içerik pazarlaması web sitesi trafiğini nasıl artırır

 

İçerik Pazarlaması Türleri Nelerdir?

İçerik pazarlaması türleri, pazarlama stratejisini belirleyen kişinin yaratıcılığına bağlıdır. Her şey, her konu, her platform içerik pazarlamasının oyun alanı olabilir. İngilizce tabirle 'Sky is the limit'. Yine de en çok kullanılan içerik pazarlama türlerini sizler için derledik;

içerik pazarlaması yöntemleri nelerdir
 

Videolar

Nedir nasıl yapılır videoları, tanıtıcı, bilgi verici eğlenceli videolar, influencerlar aracılığıyla hazırlanmış ilgi çekici içerikler bu kategoride yer alan içerik pazarlama türlerinden sayılabilir.

İnfografikler

Başarılı bir şekilde hazırlanmış infografikler, paylaşılması ve anlaşılması kolay olduğu için her zaman tercih edilen bir yöntem olmuştur.

Podcastler

Alanında uzman kişilerle yapılan röportajların, sektör ve yenilikler hakkında bilgilerin verildiği sponsorlu podcastler halihazırda çok büyük yer tutmuş durumda.

Webinarlar

COVID-19 salgınının dünyaya kazandırdığı alışkanlıklardan biri olan webinarlar, kaliteli içerik pazarlama stratejileri olarak karşımıza çıkıyor.

Blog yazıları

İyi hazırlanmış bir blog yazısı hem SEO açısından hem de kaliteli içerik üretimi açısından her zaman faydalıdır.

E-kitaplar

Bilgi, paylaştıkça çoğalan bir olgudur. Paylaşmak, umursamaktır. Kitlenizi umursadığınızı göstermenin en iyi yolu, bilgiyi paylaşmaktır.

Kurslar

Birçok firma kendi alanında uzman çalışanları aracılığıyla ücretsiz kurslar vermekte. Bu sayede hem kendi bilinirliğini artırmakta hem de kendisine daha sadık müşteriler elde etmektedir. Özellikle pandemi sonrasında ortaya çıkan yoğun online kurs talebi, bu içerik pazarlama stratejisinin önemini artırmıştır.

E-mail bültenleri

Kullanıcılarınıza düzenli olarak bilgi aktardığınız bültenler, sizi onların aklında hep taze tutacaktır. Ancak e-mail bültenleri çok dikkatli yapılmalıdır çünkü hedef kitlenizin firmanızdan soğumasına da sebep olabilir.

Sosyal medya postları

Sosyal medyayı etkin kullanmak isteyen her firma kaliteli bir iletişim için hazırladığı tüm içerikleri sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaşmaktadır.

Bunların yanı sıra içerik pazarlamasında gelecekte çok daha farklı yaklaşımların geleceği, özellikle son yıllarda artırılmış gerçeklik ve yapay zeka yazılımlarının yaygınlaşması sayesinde farklı içerik pazarlama yöntemleri piyasaya hakim olacaktır.

İyi Bir İçerik Nasıl Olmalıdır?

İyi içeriğin teorik özelliklerinden burada bahsedeceğiz. Yazımızın sonlarında görebileceğiniz iyi içerik pazarlama örneklerine baktığınız zaman, kaliteli çalışmaların hepsinin burada bahsettiğimiz tüm özellikleri barındırdığını göreceksiniz. Kaliteli bir içerik için öncelikle içerik stratejisi belirlenmelidir. İçerik stratejisi belirlerken, kaliteli bir içeriğin sahip olması gereken tüm özelliklerin kontrol edilmesi gerekmektedir. İyi içeriğin özellikleri aşağıdaki gibidir.

içerik pazarlama döngüsü nasıldır
 

1- Değerli

Yüksek kaliteli bir içerik her şeyden önce değerli olmalıdır. Değerli kelimesinden kastımız tahmin edeceğiniz üzere hedef kitleye değer katmasıdır. Hazırlanan içerik hedef kitle için maddi manevi bir kazanç sağlamalıdır.

Kişi bu içerikten bir şey öğreniyor mu? Bu içerik hedef kitlenize yeni bir bakış açısı kazandırır mı? Bilmediği bir ürünü ya da hizmeti öğrenmesine yönelik bir adım attırır mı? Kendisini önceden daha bilgili, daha zeki, daha kültürlü ya da en azından daha geniş perspektife hâkim birisi olarak görmesini sağlar mı? Kişinin ihtiyaçlarından herhangi bir tanesini karşılıyor mu?

Burada kastedilen değer, tüm bu soruların yanıtlarını kapsamaktadır. İnsanlar artık kendilerine fayda sağlamayacak içerikleri eskisinden daha az önemsemekte ve bu davranış şekli, içeriklerin buna göre şekillenmesini sağlamaktadır.

2- Etkili

Değerli bir içerik etkili olmalıdır. Hedef kitleniz, içerikten sonra harekete geçme ihtiyacı hissetmelidir. Bu harekete geçme ihtiyacı, içeriği paylaşma, kendisi ile ilgili bir karar alma, başka içerikleri de öğrenmek isteme gibi eylemler olabilir. Eğlenceli ve ilgi çekici içerikler genellikle etki düzeyi en yüksek olanlardır. Bu yüzden influencerlara hazırlattırılan ya da influencerlar aracılığıyla tanıtımı yapılan içerikler en yüksek etkiye sahip olanlardır. Başka bir bakış açısı ile düşünürsek, en yüksek etkiye sahip olacağı düşünülen içerikler, influencerlar aracılığıyla tanıtılmalıdır da diyebiliriz.

3- Düzenli

Düzen, herhangi bir içerik temasının sahip olması gereken en temel özelliklerden birisidir. Hedef kitleniz düzenli içerik paylaşımı aracılığıyla sizinle bir bağ kuracak, bu da güçlü bir bağ kurmanızı sağlayacaktır. Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki, özellikle sosyal medya takipçileri düzen konusuna çok önem göstermekteler. Kullanıcının bir içerik aracılığıyla beğendiği bir sayfa, uzun süre paylaşım yapmayınca kullanıcı bu sayfayı unutuyor. Daha sonra ise sayfanın yaptığı ilk içerik paylaşımında, bu platformu genellikle takipten çıkarıyor. Çünkü kendisini bu sayfaya ya da firmaya bağlayan değeri unutmuş oluyor. Sosyal medya hesaplarında haftada en az üç gönderi, e-posta bültenlerinde ise haftalık bir e-posta bu konuda yeterli görülüyor.

düzenli içerik pazarlaması hedefleri nasıl belirlenir
 

4- Alakalı

İçerik hedef kitlesinin istek ve ihtiyaçları ile alakalı olmalıdır. İlgi çekici bir içeriğin temelini alaka oluşturur. Bir spor ayakkabı firmasının ayak sağlığı ile ilgili içerikler paylaşması alakalıdır. Bir saat markasının zamanın etkili kullanımı ile ilgili oluşturduğu içerik alakalıdır. Bir araba markasının karbon salınımı ile ilgili yaptığı podcastler alakalıdır. Tüm içerikler bu yönde ve bu doğrultuda ilerlemelidir aksi takdirde içerik etkileşim almayacak ve değer de üretmeyecektir.

5- Teknik

Kaliteli bir içerik kesinlikle teknik olmalıdır. Profesyonel ellerden geçmeli ve dijital dünyaya uyum sağlamalıdır. İçerik eğer bir blog ise SEO uyumlu olmalıdır. Anahtar kelimeler özenle seçilmiş ve analiz edilmiş olmalıdır. Trende uygun olmalı, değişen dünyayı yakalamalı ve farklı bir bakış açısı sunmalıdır. Kesinlikle içerik analizi yapılmış olmalıdır. Sosyal medyanın gücünü kullanmaya elverişli teknik kapasiteye sahip olmalıdır.

İçerik hazırlanırken eş zamanlı olarak dağıtım stratejisi de planlanmalıdır. Bir marka aynı anda birçok sosyal alanda aktif olabilir. Tüm bu alanların kaliteli bir biçimde analizinin yapılıp içeriğin etkisinin takibi için belirli bir plan ve program çerçevesinde hareket edilmelidir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde içeriğin etkili olup olmadığının nasıl ölçülebileceğine dair kısımları okuyabilirsiniz.

İçerik Pazarlama Strateji Adımları

Her işte olduğu gibi içerik pazarlamasında da yazılı ve dökümantasyonlu strateji, hedefe en kolay giden yoldur. Bu yüzden stratejisiz, dağınık bir şekilde yola çıkmak yerine adım adım ve sistematik olarak ilerlemek size etkili bir içerik pazarlaması şansı sağlayacaktır. Öncelikle bu başlık altında iyi bir pazarlama stratejisi planlamasının teorik açıklamasını yapacağız.

içerik pazarlaması stratejisi adımları

İçerik pazarlama stratejisi, bir içeriğin hazırlanması, sunulması, dağıtılması ve sonuçlarının gözlenmesini içeren işlemler bütünüdür. İçerik pazarlama stratejisi 4 aşamadan oluşur;
 

1- Hazırlama

Hazırlık aşaması bir içerik pazarlama stratejisindeki en önemli ve en kritik aşamadır. Eğer bu aşama titizlikle oluşturulursa içerik pazarlaması stratejisinin büyük bir kısmı tamamlanmış olacaktır.

Hazırlık kısmında öncelikle şu sorular sorulmalıdır;

1- İçerik kimlerle alakalı?

2- Hedef kitle içerikten nasıl bir fayda sağlayacak?

3- Hedefimizdeki kitleye nasıl bir içerik deneyimi sunmak istiyoruz?

içerik pazarlama stratejisinde hazırlık

Bu üç soru ile eş zamanlı olarak amaç ve hedefler belirlenmeli. İçerik pazarlamasında neyi amaçlıyoruz? Marka bilinirliği mi, hedef kitle ile iletişim mi, müşteri sadakati mi, potansiyel müşteri mi, web sitesine trafik mi, e-posta listesi oluşturmak mı, ROI oranını artırmak mı?

Bu şekilde uzayıp giden listeye daha birçok amaç eklenebilir. Bu amaçlar tek başlarına kullanılabileceği gibi çoklu şekilde de hedeflenebilir. Ancak sağlıklı bir çalışma için, birden fazla amaç belirlenirken, bu amaçların birbiri ile çakışmamasına özen gösterilmelidir.

Sonraki aşama hedefleri belirlemek olacak. Bu stratejinin sonunda satış mı yapmak istiyorsunuz? Reklam maliyetlerini mi düşürmek istiyoruz? İşi ve firmayı mı büyütmek istiyoruz?

Birbiri ile bağlantılı olan soru sorma ve hedef & amaç belirleme aşamaları birlikte yürütülmelidir. Hedef kitlenin sağlayacağı fayda ve deneyime karar verdikten sonra amaç ve hedefler satırın altına yazılır. Bu aşamada artık nasıl bir içerik üretmek istediğimizi, bu içeriği kimler için ve neden üretmek istediğimizi ve sunmayı hedeflediğimiz deneyimi biliyoruz.

Sonraki aşama içerik karakterini belirlemek olacak. Amaçlarımız doğrultusunda hazırlamayı planladığımız içeriğimizin nasıl bir formatı olacak? Bu kısma karar vermek, eğer içeriğinizi bir profesyonele hazırlatmak istiyorsanız sizi çok üstün kılacak bir aşamadır. Sizi içerik hazırlayıcısına karşı çok daha profesyonel gösterecek ve içeriğin daha özenli hazırlanmasını sağlayacaktır. Saldırgan mı, düşündürücü mü, akla hitap eden mi, ruha hitap eden mi?

Tüm bunlara karar verdiysek, artık bir sonraki aşamaya geçebiliriz.

2- Sunum

Hazırlık aşamasında uzun uğraşlardan sonra amaçlarımızı, hedeflerimizi ve hedef kitle ile olaş etkileşimimizi belirledikten sonra artık sunuma geçebiliriz. Bu nokta aynı zamanda fikre karar verip hayata geçirmenin de ilk aşamasıdır. Aynı zamanda şu soruların da yanıt bulduğu aşamadır: Kim? Ne?

Bu noktada iyi bir yönetim anlayışının kontrolü ele aldığını ve yapılacak içerik hakkında genel kararın verildiğini varsayıyoruz. Yöneten kişi, öncelikle kim sorusuna yanıt vermelidir. İçerik bir kişi tarafından mı hazırlanacak? İçeriği firmanın kendi bünyesinde bulunan kişiler mi hazırlayacak yoksa profesyonel yardım mı alınacak?

içerik pazarlaması sunum ve dizayn aşaması

Şu aşamada eğer profesyonel yardım alınacaksa, bu profesyonel yardımın seviyesine karar verilmelidir. Bütçe belirlenmeli, ilk aşamada belirtilen aşam ve hedefler kesin ve düzgün bir şekilde ilgili ekibe aktarılmalıdır. Değişmez bir kural olarak profesyonel ekibe danışmanlık verecek en az bir kişi şirketi temsilen burada bulunmalıdır.

Bizler yazımızda içeriğin iç kaynaklar aracılığıyla oluşturulduğunu varsayarak devam ediyoruz. İçerik hazırlama ekibinin rolleri ve görevleri belirlendikten sonra içeriğin hangi aşamaları için dışarıdan yardım alınıp hangi aşamalarının öz kaynaklarla yapılacağına karar verilir. Kullanılacak teknolojiler konuşulur. Üretimi yapacak ekibi ya da kişiyi kontrol etmek üzere kalite standartları ve bu standartları takip edecek kişi ya da kişiler görevlendirilir.

Gelecek olan aşama 'Ne?' sorusunun sorulduğu, yani içeriğin ne olacağına karar verildiği bölümdür. İçerik, kurulan ekip tarafından bütçe dahilinde hazırlanır, planlanır kalite kontrolü yapılır ve üretime geçilir. Üretim aşaması da bittikten sonra içerik artık harekete geçmeye, daha doğrusu sunulmaya hazırdır.

3- Dağıtım

Artık hazırlanan içerik planını hedef kitlenizin önüne sunma zamanı geldi. Bu aşama dağıtım planının yapıldığı ve kullanılacak kanallara karar verilen bölümdür. Burada yanıtladığımız sorular ise: 'Nerede?', 'Ne zaman?' ve 'Nasıl?' sorularıdır.

İçerik pazarlama, bir hikâye anlatmaktır demiştik. Karar verilen hikâye hangi kanallar aracılığıyla dağıtılacak sorusu yanıtlanır. Video, podcast, blog, e-kitap, görsel içerik, infopgrafik, e-posta, canlı etkinlikler, webinarlar, sosyal medyada paylaşılacak postlar, interaktif içerikler, oyunlar, promosyonlu gönderiler, yayıncılar...

içerik pazarlama planlaması ve dağıtım aşaması

Burada tek bir kanal seçileceği gibi dijital pazarlama dünyasında en çok yapılan birleşik pazarlama taktiği kullanılarak birden fazla kanal da seçilebilir. Bütçe dahilinde hedef kitlenize ulaşabileceğiniz her yerden ulaşmak size zarar vermeyecektir.

Bahsettiğimiz seçenekler arasından karar verilen unsurlar aracılığıyla optimal dağıtım stratejisi belirlenir.

Her şey tamamsa ve dağıtımın nasıl yapılacağı kararlaştırıldıysa artık harekete geçme zamanı gelmiştir. Hedef kitlenize planladığınız gibi iyi bir şekilde ulaşmak için önünüzde hiçbir engel bulunmamakta. Artık hareket zamanı.

4- Gözlem

İçeriğiniz hikayenizle harmanlandı ve hedef kitlenizin önüne çeşitli dağıtım kanalları aracılığıyla sunuldu. Artık sunulan içeriğin hedef kitleniz ve firmanız üzerindeki etkilerini ölçüp değerlendirme aşamasına gelindi. Bu aşama, içerik pazarlama stratejinizin başarısının ölçümünün yanı sıra hedef kitle analizinizin doğru yapılıp yapılmadığını da görmenize yardımcı olur.

İçerik pazarlamanızın etkilerini nasıl ölçebilirsiniz?

içerik pazarlama etkileri nasıl ölçülür

Belirlediğiniz pazarlama hamlesine başladığınızda ölçmesi kolay olan ve zor olan metrikler vardır. Twitter takipçi sayısı, LinkedIn takipçileri, post paylaşım sayısı, alınan beğeniler, ölçülmesi kolay olan ve hızlıca sonuç alabildiğiniz metriklerdir. Bunun yanında içerik pazarlama planına başladıktan sonra e-posta aboneliği alan kişi sayısındaki değişim, belki ofisinize aldığınız telefon sayısı, bilgi e-posta bölümüne düşen soru sayısı gibi ikincil planda çalışan ancak gözlemlemesi kolay olan alanların da bilgilerini tutabilirsiniz.

Hesaplaması daha zor olan metrikler için ise birkaç teknik bulunur. Bunlara içerik pazarlaması ölçütleri denir.

Google Analytics ve Search Console Kurulumu

Sitenizin aldığı trafik, şüphesiz size çok daha kolay bir bakış açısı kazandıracaktır. Google Analytics ve Search Console kurulumu sayesinde sitenize kimin nereden nasıl geldiğini görebilir, hangi sayfanızla ilgilendiğini, nelere baktığını ve hangi aramalar sonucunda sizi bulduklarını tespit edebilirsiniz. Doğru konumlandırılmış kodlar ve landing pageler, içerik pazarlamasının hedefine ne derecede ulaştığını kontrol etmekte yardımcı olur. Google Analytics ve Search Console kurulumunu anlattığımız, Analytics'in tüm özelliklerinden bahsettiğimiz Google Analytics Nedir? Kapsamlı Google Analytics Rehberi başlıklı makalemize bakarak, bu özelliklerden nasıl faydalanılacağına dair ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.  

google analytics ve search console kurulumu
 

Doğru KPI'lar Aracılığıyla Gözlem

Pazarlama stratejileri yapıldıktan sonra doğru KPI metrikleri belirlenir. Bu metrikler çalışanlar arasında paylaştırılır. Bu sayede hangi alanın nasıl gözleneceği bulunur ve bu yönde analizler yapılır.

KPI metrikleri belirlenirken var olan metriklerden yararlanılabileceği gibi yeni bir sistem de oluşturulabilir. Önemli olan nokta tek bir KPI metrik kategorisine bağlı kalmamaktır. Aşağıda bazı örneklerini vereceğimiz KPI'lar genel olarak içerik pazarlaması sırasında kullanılan metriklerdir.

İçerik pazarlaması ölçümü yapılırken kullanılabilecek bazı KPI metrikleri;

Dijital Pazarlama

  • Tık Başı Maliyet
  • Pazar payı
  • Müşteri başı maliyet
  • Dönüşüm oranı
  • Tıklanma oranı
  • Sayfa görüntüleme sayısı
  • Hemen çıkma oranı

E-Posta

  • Okunma oranı
  • Dönüşüm oranı
  • Abone olma sayısı
  • Tıklama oranı
  • İletim oranı

SEO - Arama Motoru Optimizasyonu

  • Satış
  • Yönlendirme
  • Ziyaret
  • Sitede geçirilen zaman
  • Sayfada geçirilen zaman
  • Anahtar kelimeler ve kullanım dereceleri
  • Hemen çıkma oranı
  • Dizinlenen sayfalar
  • Sayfa otoritesi
  • Domain otoritesi

E-Ticaret

  • Aylık satış
  • Haftalık Satış
  • Satış oranı
  • Site trafiği
  • E-posta aboneliği
  • Bilgi alma başvurusu
  • Satış sayısı
  • Talep miktarı
  • Arz oranı
  • Entegre e-ticaret sitelerindeki performans

Tahmin edebileceğiniz üzere liste bu şekilde uzayıp gitmektedir. Burada önemli olan nokta hedef kitlenizle kurmayı planladığınız bağdan sonra hangi yönünüzü geliştirmeye çalışmak istemenizdir. Geliştirmek istediğiniz yönle ilgili kendi metriklerinizi belirleyip hesaplamalarınızı kendiniz yapmanız sizin açınızdan en sağlıklısı olacaktır.

Bu metrikleri basit bir Excel dosyasının yanı sıra KPI yazılımları aracılığıyla entegre edebilirsiniz ve içerik pazarlama stratejinizin başarısı hakkında genel kanıya sahip olabilirsiniz.

İçerik Pazarlama Hunisi

İçerik pazarlama stratejisi belirlenirken, içerik pazarlama hunisi de kullanılabilir. Bu, aslında geleneksel pazarlama hunisinin, içerik pazarlamasına uyarlanmış bir versiyonudur. İçerik pazarlamasının dijital pazarlama dünyasındaki teorikleşmiş sistemlerindendir.

içerik pazarlama hunisi nedir

İçerik pazarlama hunisi, potansiyel müşterilerinizin satın alma sürecinde yaşadıkları yolculuğu daha iyi görmemize ve yorumlamamıza yarayan bir görselleştirme tekniğidir. Hunide bulunan farklı aşamalardaki içerikler aracılığıyla hedef kitlenizi kendinize daha yakın tutar, bu sayede onları nihai amaç olan satın alma aşamasına yönlendirebilirsiniz.

İçerik pazarlama hunisi 4 aşamadan oluşur. Bunlar farkındalık, değerlendirme, satın alma (dönüşüm) ve memnuniyettir. Her aşama, müşterinin satın alma yolculuğunun belirli bir parçasını temsil eder.

Klasik pazarlama hunisinde bulunan TOFU (top of marketing funnel), MOFU (middle of the funnel) ve BOFU (bottom of the funnel) aşamalarına ek olarak, içerik pazarlamada yukarıda bahsettiğimiz üzere bir de memnuniyet aşaması eklenmiştir. Şimdi bu dört aşamayı birlikte ele alalım.

1- Farkındalık

Potansiyel müşterilerin içerik pazarlama hunisine ilk adımı attıklarında şirketinizden haberdar olmadıklarını varsayarız. İlk aşama olarak müşterilere kendinizi tanıtacak ve farkındalık yaratacaksınız. Bunun için TOFU aşamasında müşterilerin eğitilmesi hedeflenir. Buna yönelik olarak blog, infografik, podcast, video, e-posta bültenleri gibi eğitici özelliği yüksek farklı içerik türleri bir sosyal medya kanalı aracılığıyla paylaşılır.

Bu içerikler deneme yanılma yöntemiyle paylaşılarak müşterilerin ilk tepkisi ölçülür. Ardından etkili olacağına inanılan türün üzerine gidilir. Bu tür belirlenirken müşterilerin sayfada geçirdikleri süre, dönüşüm oranı, hemen çıkma oranı gibi yukarıda da bahsettiğimiz metriklerden faydalanılır.

Bu nokta, başarısız olma oranının en yüksek olduğu aşamadır ve pes edilmemesi gerekir. Burada yakalanacak herhangi bir başarı, ortaya koyacağınız içerik pazarlama stratejisinin çok büyük bir oranda hedefe ulaşacağını gösterir.

2- Değerlendirme

MOFU olarak adlandırdığımız bu aşama, aslında müşterinin firmayı değerlendirdiği aşamadır. Farkındalık aşamasında bizi tanımış olan müşteri, daha fazla ayrıntıya girerek bizi değerlendirmeye başlar. Bu noktada case studyler, eski içerikler, etkinlikler, webinarlar gibi içerikler dikkatini cezbedecektir. Bu yüzdendir ki içerik pazarlamada süreklilik ve istikrar önemlidir. Sürekli olarak fayda sağlayacak paylaşımlar ve düzenli içerik üretimi ve paylaşımı, şirketi değerlendirme aşamasında hep önde tutar.

Bu aşamadan da anlayacağımız üzere içerik pazarlamasına adım atarken bileşik bir şekilde düşünmeli ve toptan bir plan yapmalıyız. Hazırladığımız ya da hazırlayacağımız içeriklerin hangi aşamalara hizmet edeceğini iyi hesaplamalı ve her içeriğin önemli bir sebebi olması gerektiğini unutmamalıyız.

3- Satın Alma - Dönüşüm

Şimdiye kadarki tüm aşamalar hedef kitlenin bizi tanımasına ve bilmesine yönelikti. Bu noktadan itibaren artık gerçek amacımız olan satın alma hareketine girmiş bulunuyoruz.

BOFU aşamasında müşteriye bizi satın almaları için nedenler sunmalıyız. Bu nedenler birçok farklı şekillerde sunulabilir. Müşterimizin satın alma personasına göre farklı taktiklerle karşılarına çıkabiliriz. Ürün karşılaştırmaları yaptığımız içerikler, müşterinin ruhuna hitap eden ve onu özel hissetmesini sağlayan içerikler, önemli bir kampanyaya ya da duruma işaret eden paylaşımlar etkili olabilir. Farklı bir açıdan müşteriyi yakalamamız gerekmektedir. Onları satın almaya itecek, bizimle bağ kurmasını sağlayacak sebepler vermeliyiz. Müşteri bizi tercih ettiği için kendisini zeki ve daha akıllı hissetmeli.

içerik paarlama hunisi nedir
 

4- Memnuniyet

Bu kısım normalde pazarlama hunisine dahil olmayan, ancak içerik pazarlama hunisinin bir parçası olarak kabul edilen bir aşamadır. Pazarlama faaliyetlerinin en önemli aşamalarından olan tutundurma faaliyetlerinin bel kemiği olarak da kabul edilen bu aşamada müşteri ile ilişkiyi devam ettirmek ve memnuniyet derecesini ölçmek gerekmektedir. Müşteri ürün ya da hizmeti alarak sizinle işini bitirmemiş, aksine ilişkiniz yeni başlamıştır. Efektif bir biçimde müşterinin memnuniyet derecesini ölçmeli ve fikirlerini alarak kendisini değerli hissetmesini sağlamalıyız.

İlham Verici İçerik Pazarlama Örnekleri

Bu kadar teorik bilgi ve paylaşımdan sonra biraz gerçek örneklere odaklanalım. İyi bir içerik, bahsettiğimiz gibi birçok farklı duyu ve duyguya hitap etmelidir. Potansiyel müşterilerine bir şeyler katmalı ve onlara kendilerini değerli hissettirmeli, onlarla bağ kurmalıdır. Firmalar değişimleri ve trendleri çok iyi takip etmeli, bu trendlere en yüksek noktasından uyum sağlamaya çalışmalıdır.

Bir turizm acentası, kendi tatil destinasyonları dahilindeki bölgeler hakkında bilgi veren paylaşımlar, oraları kısaca anlatan video içerikler çekmelidir. Turistik olmayan ve görülmesi gerken yerler hakkında hazırlanan blog yazıları, tatile giderken dikkat edilmesi gereken hususlar, en ucuz uçak bileti alınabilecek havayolları gibi müşterilerin öğrenmek isteyecekleri bilgileri sunarak müşterilere yaklaşabilmelidir.

Birkaç örnekle, içerik pazarlaması stratejisini üst düzeyde kullanan şirketleri inceleyelim.

LEGO - Bir İçerik Pazarlaması Dehası

Dijitalleşmenin hayatımızı tamamen ele geçireceği öngörüsünün yapılmasıyla birlikte birçok alan sert değişime uğradı. Bu değişimlerin en büyüklerinden biri ise pazarlama alanında görüldü. Öyle ki uzun yıllar pazarlamanın temelini oluşturan 4P kavramı tek başına yeterli olmadı ve 4C ile birlikte kullanılmak üzere hızlı bir evrim geçirdi.

lego ve içerik pazarlama

Evrilen pazarlama karması daha fazla insan odaklı, akla ve ruha hitap eden, geleceğe takıntılı, daha duygusal, kimi zaman işlevsel ve en önemlisi hızlı ve dakik bir hale büründü. Bu değişim furyası birçok şirkette kimi zaman rahat kimi zaman ise sancılı dönüşümlere sahne oldu. Dönüşümler ise genelde içerik pazarlama alanında ortaya çıktı.

Günümüzün en büyük oyuncak firmalarından olan LEGO da bu dönüşümü sancılı ama bir o kadar da efektif yaşayan şirketlerden birisi. Gelin birlikte LEGO oyuncak firmasının dijital dönüşümü içerik pazarlaması ile nasıl harmanladığına birlikte göz atalım.

Klasik perspektiften bakıldığında LEGO, tamamen fiziksel, ufak plastik parçalardan oluşan bir oyuncak firması olarak dijital değişim dönüşüm anlamında çok fazla manevra alanı olan bir şirket gibi görünmüyor. Nitekim bu bağlamda bilgisayar oyunlarının popülerleşmesiyle birlikte şirket 90’lı yılların sonunda iflas noktasına geldi. CEO’nun değiştiği 2003 yılına kadar zarar açıklayan şirket, yeni yönetim ve yeni strateji ile birlikte yükselişe geçti. LEGO, ilk olarak ürünlerini yenileyerek işe başladı.

Öncelikle müşterilerine yeni değerler yarattı. Bu doğrultuda Star Wars, Harry Potter ve Batman gibi birçok hayranı olan kurgusal karakterler envantere eklendi. Hedef kitle olan çocuklara yönelik olarak, popüler çizgi film karakterleri ve onların hikâyeleri ürün haline getirildi. Uzun süre popüler dijital kaynakları ürünleştiren LEGO, “The LEGO Movie” adlı filmi yayınladı. Tamamen LEGO karakterlerinden oluşan bu animasyon film, 500 milyon dolarlık bir gelir sağladı. Animasyonun hemen ardından hız kesmeden LEGO Batman, LEGO Ninja gibi birçok farklı filme imza attı.

lego nasıl içerik pazarlaması yapmıştır

Sadece filmler ve animasyonlarla yetinmeyen firma, birçok farklı bilgisayar oyunu da yayınladı. Online platformda, telefon aplikasyonlarında ve bilgisayarlarda Legolarla oynanabilen oyunları üreten LEGO, şimdiye kadar toplamda 80 oyun geliştirdi ve bu oyunlar 200 milyondan fazla sattı.

Türkiye’de de çok popüler olan Lego Digital Design aracılığı ile kullanıcılarına kendi oyununu veya kendi oyuncağını yaratma seçeneği sundu. Bu yaratılan oyuncakların beğenilenleri LEGO’nun kendi envanterine eklendi. Bu oyun ve aplikasyonlar sayesinde topladıkları verileri ise yeni pazarlama stratejilerinde dahice kullandılar.

En büyük reklam paylarını iletişim ve içerik pazarlamasına ayıran şirket, sosyal medyayı da en etkin kullanan firmaların başında geliyor. Tam 11 milyon abonesi bulunan YouTube kanalına sahip olan şirket, bu kanalda çocuklara özel kısa animasyonlar yayınlamakta. Milyonlarca defa izlenen bu videolar sayesinde hedef kitlesi ile direkt olarak dijital yollardan temasa geçmektedir ki bu günümüz pazarlama dünyasında en büyük nimetlerden biridir.

İçerik pazarlamasında çok çok önemli bir yere sahip olan bu şirket, yaptığı LEGO filmleri ile yeni kahramanlar yaratıyor. Bu kahramanlar sayesinde kullanıcılar ürün ile bağ kuruyor. Hâlihazırda var olan süper kahramanları ürünleştirerek bu karakterlerin yaratmış olduğu değerleri bir nevi kendisi de sahipleniyor. Çocukların zihinlerinde merak ve hayranlık uyandırıcı imgeler oluşturuyor ve her anlamda çok başarılı bir profil çiziyor.

Milyonlara ulaşmak zordur ancak onları elde tutabilmek daha zordur. İnteraktif sosyal medya hesapları sayesinde kitleleri elinde tutmakta güçlük çekmiyor LEGO. Her ürününe web sitesinde bir hikâye ekleyerek CRO alanında da etkili bir uygulama yaparak site tecrübesini de üst düzeyde tutuyor.

Tüm bunların yanında, birçok alanda yaptıkları ortaklıklar da bulunmakta ancak bize en yakın olanı THY ile yaptıkları uçuş güvenliği videosudur. Bu video sayesinde Türkiye’de uçağa binen ve o ekrana bakan herkese ulaşmışlardır. Bu video içerik, içerik pazarlamasının en güzel en etkili örneklerinden birisidir.

Görüldüğü üzere LEGO, pazarlama karmasındaki dönüşümleri en etkin bir şekilde uygulayarak içerik pazarlaması sayesinde sektörde lider durumdadır. Uzun yıllar da sektörde bir numara olarak kalmaya devam edecekler gibi görünmektedir.

Redbull - Başka Bir İçerik Pazarlama Dehası

İçerik pazarlama denilince akla gelen ilk şirketlerden biridir Redbull. Nerede uçan, extreme spor yapan, outdoor aktivitelerde yer alan birini görsek hemen ardından Redbull logosunu görebiliriz. Görmesek bile bunu bekleriz. Yıllardır outdoor sporlara verdiği katkılar ve organize ettiği etkinlikler aracılığıyla adını duyuran Redbull, Felix Baumgartner'ın uzaydan dünyaya atlayışına da beklenildiği üzere sponsor oldu. Geleneksel ve sosyal medya dünyasında çok büyük yankı sağlayan bu atlayış, hepimize Redbull aracılığıyla ulaştı.

redbull içerik pazarlama

Ancak Redbull son dönemlerde müşterilerle bağ kurmak adına çok farklı ve denenmemiş işlere imza atıyor. Rebull'un birçok spor takımına ve bireysel sporcuya sponsor olduğunu biliyoruz. Ancak yakın zamanda, şirket bunu bir adım ileri taşıdı ve kendi futbol takımını kurdu. Firma, 2009 yılında Redbull Leipzig adıyla tamamen kendisine ait bir futbol takımı kurdu. İlk etapta destek görmeyen ve seyircisi olmayan bu takım, zamanla harika gelişim stratejileri ve oynadığı güzel futbol ile destekçi toplamaya başladı. Kendi taraftarını yeni yeni toplamaya başlayan bu takım, muhtemelen yaklaşık 20-30 yıl içerisinde kendi grubunu ve hayran kitlesini oluşturacaktır.

Hedef kitlenize sizi bu derece yaklaştırabilecek mükemmel bir örnek!

Coca Cola - İçerik Pazarlama Gurusu

Coca Cola da içerik pazarlama denildiğinde akla ilk gelen firmalardan birisidir. Her ülkenin kendi değerlerine özel olarak hazırladıkları reklamların, yaptıkları büyük sponsorlukların yanında her zaman farklı ve yaratıcı içerik pazarlaması örnekleriyle karşımıza çıkmaktalar. Ülkemizdeki en yakın ve net örneğini ise Roke'n Coke organizasyonlarıyla uzunca bir süre yaşadık. Artık organize edilmese de Roke'n Coke, bir nesli en çok etkileyen ve iz bırakan festivallerden biri olarak tarihe geçmiştir.

coca cola içerik pazarlama

Tek başına organizasyona davet ettikleri ülke çapında ünlü rock müzik sanatçıları ve üç gün süren harika festival atmosferi ile binlerce insanla doğrudan iletişime geçtiler. Bu sayededir ki ürettikleri içerik, bir dönem markanın adının bile önüne geçmiştir. Bir rock festivalinin kola ile anılması yeterince absürt iken, kola kelimesinin ve bir kola markasının uzun yıllar bir rock festivalini çağrıştırması nereden baksanız harika bir içerik pazarlama örneğidir.

WhitePress ile İçerik Pazarlama

Peki WhitePress ile içerik pazarlama nasıl mümkündür ve ne gibi artıları vardır? Whitepress, bir içerik pazarlama platformudur. Firmanıza içerikler sunduğu gibi bu içerikleri uygun ortamlarda yayınlamanıza da olanak sağlar.

Whitepress platformunda üç ana öge bulunur. Bunlar yayıncılar, metin yazarları ve reklam verenlerdir. Bir reklam veren olarak platformumuza üye olduğunuzu varsayalım. İçerik pazarlaması yapmak istiyorsunuz ve bu içeriğinizi yüksek tık alan sitelerde yayınlayarak potansiyel müşterilerinize ulaşıp hedef kitlenizi etkilemek istiyorsunuz. Öncelikle hedef kitlenize karar verin. Hedef kitleniz modayı takip edenler mi, spor olaylarıyla ilgilenenler mi? Yoksa daha spesifik bir alana ilgi duyanlar, mesela su sporları ile ilgilenen kişiler mi?

Whitepress portalında hedef kitlenize uygun web sitelerini hızlıca bulup listeleyebilirsiniz. Whitepress size bu sitelerin ortalama aldıkları tık sayısını, SEO puanlarını, yayın fiyatlarını, ziyaret eden kitlenin genel profilini sunar. Bu web sitelerinden dilediğiniz birini seçip hazırladığınız ve planladığınız içeriği burada yayınlayabilirsiniz.

Hazırlamış olduğunuz bir içerik yok mu? Bu hiç problem değil çünkü WhitePress portalında metin yazarları da bulunmakta. İstediğiniz metin yazarından istediğiniz konuda ve zorlukta içerik sipariş edebilirsiniz. Online olarak spor ayakkabı satan bir firmanız mı var? Metin yazarlarımızdan spor yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili içerik siparişi verip, bu içerikte kendi markanıza atıfta bulunabilirsiniz. Hazırlattığınız bu içeriği spor odaklı yayınlar yapan web sitesinde yayınlayıp kendi sitenize dönüş sağlatabilirsiniz.

Bununla da bitmemekte, çünkü WhitePress yayınlattığınız içeriğin takibini yapma olanağı da sunuyor. Belirlenen KPI metrikleri aracılığıyla içeriğinizin aldığı görüntülenme sayısı, sağladığı yönlendirme adedi gibi birçok bilgiye ulaşarak bir pazarlama stratejisinin tüm aşamalarını yerine getirebilirsiniz.

Bununla ilgili daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için "Bir WhitePress® Portalı Seçerek Hedeflerinize Nasıl Ulaşabilirsiniz?" adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Sonuç

İçerik pazarlamanın, önemi artık tartışmaya kapalı bir konu haline gelmiştir. Çok net bir şekilde ifade edebiliriz ki hem kısa hem uzun vade hedeflerine ulaşmak isteyen her firma bu yola başvurmalıdır. Dijital pazarlamanın geçmişi ve geleceğinin bağlı olduğu bu strateji, giderek farklılaşacak, yenilenecek ancak hiçbir zaman eskimeyecektir.

Kaynaklar ve görseller: 

https://contentmarketinginstitute.com

https://www.curata.com

  • Yazar: Baki Erfidan

    Key Account Manager at WhitePress

    A person who appreciates good content. Part-time writer full-time reader, old hitchhiker, new salesman. A passionate Erasmus volunteer who also carries out civil society work. He specializes in Google Ads and SEO. Currently working on marketing and communications.

Senin yorumların (0)
WhitePress editörleri, diğer kişilere hakaret, kaba sözcükler içeren ve konuyla ilgisi olmayan yorumları kaldırma hakkını saklı tutar.
whitepress. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle: Hizmet) kullanan bireylerin kişisel verilerinin Denetleyicisi. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle Hizmet olarak anılacaktır) kullanan kişilerin kişisel verilerinin Denetleyicisi, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin olarak gerçek kişilerin korunması ve bu verilerin serbest dolaşımına ilişkin 27 Nisan 2016 tarihli ve 95/46/EC sayılı Direktifi (bundan böyle GDPR olarak anılacaktır) yürürlükten kaldıran 2016/679 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü (AB) anlamında, Bielsko-Biała'da ul adresinde kayıtlı ofisi bulunan "WhitePress" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością şirketidir. Legionów 26/28, KRS numarası: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 altında Bielsko-Biała'daki Bölge Mahkemesi, Ulusal Mahkeme Sicilinin 8. Ekonomik Bölümü tarafından tutulan Ulusal Mahkeme Sicilinin Girişimciler Siciline ve WhitePress Group'un diğer şirketlerine (bundan böyle birlikte: Denetleyici).


Haber bültenine kaydolarak, WhitePress Sp. z o.o. ve kendi mal veya hizmetlerini pazarlamakla ilgilenen güvenilir iş ortakları tarafından sunulan hizmet ve ürünlerin doğrudan pazarlanmasıyla ilgili olarak elektronik iletişim araçları, özellikle e-posta yoluyla ticari bilgi almayı kabul etmiş olursunuz. Kişisel verilerinizin işlenmesi için yasal dayanak, verilen onaydır (GDPR Madde 6 (1) (a)).

İstediğiniz zaman, kişisel verilerinizin pazarlama amacıyla işlenmesi için verdiğiniz onayı geri çekme hakkına sahipsiniz. Kişisel verilerinizin WhitePress Sp. z o.o. tarafından işlenmesi ve yasal dayanağı hakkında haklarınız da dahil olmak üzere daha fazla bilgiyi Gizlilik Politikamızda bulabilirsiniz.
Hepsini okuyun
  • Bu makale hakkında henüz yorum yok.
whitepress. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle: Hizmet) kullanan bireylerin kişisel verilerinin Denetleyicisi. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle Hizmet olarak anılacaktır) kullanan kişilerin kişisel verilerinin Denetleyicisi, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin olarak gerçek kişilerin korunması ve bu verilerin serbest dolaşımına ilişkin 27 Nisan 2016 tarihli ve 95/46/EC sayılı Direktifi (bundan böyle GDPR olarak anılacaktır) yürürlükten kaldıran 2016/679 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü (AB) anlamında, Bielsko-Biała'da ul adresinde kayıtlı ofisi bulunan "WhitePress" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością şirketidir. Legionów 26/28, KRS numarası: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 altında Bielsko-Biała'daki Bölge Mahkemesi, Ulusal Mahkeme Sicilinin 8. Ekonomik Bölümü tarafından tutulan Ulusal Mahkeme Sicilinin Girişimciler Siciline ve WhitePress Group'un diğer şirketlerine (bundan böyle birlikte: Denetleyici).


Haber bültenine kaydolarak, WhitePress Sp. z o.o. ve kendi mal veya hizmetlerini pazarlamakla ilgilenen güvenilir iş ortakları tarafından sunulan hizmet ve ürünlerin doğrudan pazarlanmasıyla ilgili olarak elektronik iletişim araçları, özellikle e-posta yoluyla ticari bilgi almayı kabul etmiş olursunuz. Kişisel verilerinizin işlenmesi için yasal dayanak, verilen onaydır (GDPR Madde 6 (1) (a)). Formu göndererek Gizlilik Politikasını okuduğunuzu beyan etmiş olursunuz.

İstediğiniz zaman, kişisel verilerinizin pazarlama amacıyla işlenmesi için verdiğiniz onayı geri çekme hakkına sahipsiniz. Kişisel verilerinizin WhitePress Sp. z o.o. tarafından işlenmesi ve yasal dayanağı hakkında haklarınız da dahil olmak üzere daha fazla bilgiyi Gizlilik Politikamızda bulabilirsiniz.
Tümünü okuyun
Önerilen makaleler