Blogger Nedir? Blogger Nasıl Olunur

Güncellenmiş: 2022-11-16
blogger-nedir-nasil-olunur
Online çalışma düzeninin artık iyice hayatımızda yer etmesi ile birlikte bazı kavramlar tekrar trend haline geldi. Bunlardan birisi de blog yazarlığı ve bloggerlık. Bu yazımızda, son dönemlerde tekrar gündeme gelen bloggerlık kavramını ele alıyoruz. Blog nasıl yazılır, blog yazarak nasıl para kazanılır ve blog yazarken nelere dikkat edilmelidir gibi sorulara yanıt arayacağız.
Para kazanmaya başlayın, bugün.
Ücretsiz Kaydolun

İçindekiler

Günümüzün trend aramalarından biri haline gelen blogger nedir ve blogger nasıl olunur sorularını konuşacağız bu yazımızda. Pandemi ile birlikte daha dijital entegre hayatlara gömüldük. Bu da yanında yepyeni iş ve hobi alanlarını getirdi. Bloggerlık her ne kadar yeni bir kavram olmasa da zaman zaman popülerleşen, dalgalı bir trend olarak karşımıza çıkmakta. Evden çalışarak para kazanmanın da tekrar trend olduğu bu günlerde, blog yazarak para kazanmak ya da blog yazarlığını bir hobi olarak edinmek isteyen herkesin kafasındaki ortak sorulardan birisi bu. Blog nedir, blogger nasıl olunur, blog yazarak nasıl para kazanılır? Gelin birlikte inceleyelim.

Blogger Nedir?

blog nedir blogger ne demektir

Tüm Türkçe kavram ve terimlerde yaşadığımız tanım yapma hastalığımız burada da ortaya çıkacak tabii ki. Öncelikle tanımı yaparak başlamak istiyoruz.

Blog, insanların kişisel deneyim ya da düşüncelerini paylaştığı web siteleridir. Blogger ise bu web sitesinde kendi duygu, düşünce ya da tecrübelerini insanlara yazılı ya da hem yazılı hem görsel şekilde aktaran kişidir.

Modern dünyanın X'idir diyerek kavramsallaştırmayı biraz daha kolaylaştırmak istedik ancak bloggerlık o kadar yeni bir kavram ki, sadece modern dünyaya ait. Dolayısıyla blog nedir ya da blogger nedir sorularını eski ile bir bağlantı kurmadan, sadece kendi içerisinde ele almak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Blogger Ne İş Yapar?

blogger ne iş yapar

Blogger yazar. Blogger olmak çok yazmak demektir. Sadece yazmak da yeterli değildir tabii. Blogger ilgi çekici bir biçimde yazmalıdır.

Günümüzde alanında popüler olmayı başarmış bloggerlar, bir nevi kendi alanlarının kanaat önderi haline gelmiştir. Yazdığı alanla ilgili tüm trendleri takip eder, bazen kişisel görüşlerini bazense ana akım görüşleri blogunda ele alır. Konu ile ilgisi olan kişiler için önceden araştırma yapar. En güncel ve önemli yorumları takip eder, birbirinden farklı görüşleri takipçilerine sunar. Takipçilerinin ilgili konuda herkesten önce, herkesten daha fazla ve herkesten daha farklı bilgiye erişmesini sağlar.

Blogger bir bakıma bilgi avcısıdır da diyebiliriz. Kitlesinin ilgisini çekeceğini düşündüğü her bilgi, bloggerın ilgi alanına girer. Kitlesinin ilgisini çekeceğini düşündüğü her tecrübe, paylaşım radarındadır. Zaten ancak bu şekilde tutunabilir bir blogger.

Blogger olmak demek, aynı zamanda iyi bir reklamcı olmaktır. Ürün ve hizmetleri ihtiyaçlara göre analiz edip ilk elden bilgiye sahip olmak demektir. Birçok blogger, yeni çıkan ürünleri -kimi zaman sponsorlu kimi zaman sponsorsuz- alıp kullanarak fikirlerini takipçileriyle paylaşır. Neyi neden almamız gerektiğini ya da neden uzak durmamız gerektiğini bize bildirirler.

Blog Çeşitleri Nelerdir?

Blog çeşitlerini teker teker saymak ya da sıralamak mümkün değildir. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz çünkü insanın ve fikrin olduğu her yerde yeni bir blog çeşidi mevcuttur. Bu yüzden başlıca blog çeşitlerini saymaktan ziyade, en çok bilinen blog çeşitlerini burada sizlere sunuyoruz. Belki blogger olmak isteyenlere fikir verebiliriz.

Kurumsal Blog

wihtepress ile blog yazarak para kazanmak

Bazı istisnalar hariç, neredeyse her firmanın web sitesinde bir blog sayfası mevcuttur. Bunun adı bazen makale olur, bazen bilgi tabanı. Ancak çoğunluğunda bu sayfalar blog sayfalarıdır. Bu bölümlerde firmanın hizmet verdiği belirli bir alanla ilgili birçok yazı ve haber görmeniz mümkündür. Bunun en büyük nedeni tahmin edebileceğiniz gibi SEO ve içerik pazarlamadır.

SEO, yani arama motoru optimizasyonu, bir web sitesinin Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer alması için yapılan aktivitelerin tümüne denir. Bu faaliyetler arasında en kritik yeri ise blog ve makale yazıları alırlar. Çünkü bir web sitesi, alanıyla ilgili ne kadar çok içerik üretirse, arama motoruna o kadar çok indeks gönderir. Bu da siteyi arama motorlarında üst sıralara çıkarır. Bu yüzdendir ki neredeyse her firma kendi işiyle alakalı konularda bilgi ve tecrübe aktarımı yapmak amacıyla blog sayfası kurar. Bu sayfalar kurumsal blog sayfalarıdır. Burada yayınlanan blog yazıları daha çok bilgi amaçlı yazılar ya da sektörden gelen haberlerdir.

Bunun haricinde içerik pazarlaması yapmak isteyen firmalar da yine blog yazıları ve makaleler aracılığıyla okuyucularının aklına girmeye çalışırlar. İçerik pazarlaması demek, potansiyel müşteriyi çekmeye ve elde tutmaya yönelik, faydalı, değerli ve sürekli içerik üretmek demektir. Bunun birçok yolu bulunmasına rağmen en kritik ögesi makaleler ve blog yazılarıdır.

Seyahat Temalı Bloglar

seyahat blogu yazarken nelere dikkat edilmelidir

Blogger olma kavramını popülerleştiren en önemli blog çeşitlerinden birisi seyahat bloglarıdır. Bir tatil planlamadan önce uçak biletlerinden bile önce baktığımız ilk şey, seyahat etmek istediğimiz yer ile ilgili yazılan blog yazılarıdır. Turistik atraksiyonlar nasıl, neleri satın almalı, hangi sokaklara girilmemeli, hangi plajlar mutlaka görülmeli, ne tür yemekler yenilmeli, nereden ucuz alışveriş yapılmalı... Tüm bu sorularımızın yanıtlarını seyahat bloggerları aracılığıyla öğreniyoruz.

Tabii son zamanlarda seyahat blogları artık yerini vloglara, yani video bloglara bırakmaya başladı. Ancak yine de hala çok kaliteli seyahat bloggerları mevcut ve onların yazılarını okuyunca bile bazen bu yerlere seyahat etmiş gibi oluyoruz.

Moda Temalı Bloglar

moda ile ilgili blog yazmak

En çok takip edilen blogların başında moda blogları gelmekte. Yeni trendler, en son yapılan defilelerde sunulan kıyafetler, ev dizayn modaları ve daha birçok farklı konuda hala çok büyük söz sahibi olan eski birkaç moda blogu mevcut.

Yemek Temalı Bloglar

yemek tarifi blogları yazmak

Yine tahtını vloglara bırakan başka bir blog alanı. 3-4 yıl öncesinde dek popülerliğini çok ciddi bir şekilde koruyan ancak zamanla yerini YouTube videolarına ve yemek tarifi sitelerine bırakan yemek blogları, bloggerlık ve blog sitesi kavramlarının çıkışında en büyük etkisi olan tarzlardan.

Teknoloji Blogları

teknoloji ile ilgili bloglar

Bir zamanlar teknoloji hakkında açılan blog sayfaları, her yerde karşımıza çıkmaktaydı. Ancak artık çok fazla teknoloji bloguyla karşılaşmıyoruz. Bunun nedeni belki de teknoloji bloggerlarının çoğunun halihazırda kendilerine ait sitelerini ya da girişimlerini kurup yollarına devam etmiş olmasıdır dersek yanılmış olmayız. Ülkemizde en çok bilinen teknoloji haberleri sitelerinin kurucularının birçoğu eski teknoloji bloggerı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diğer Bloglar

kişisel blog nasıl açılır

Kişisel bloglar, tematik bloglar, astroloji, şiir, kısa hikâye, parça hikaye anlatıcılığı, kitap ve film eleştiri blogları ve daha niceleri. Blog dünyası, birbirinden farklı ve yaratıcı birçok konuya sahip bir derya. Blog çeşitlerinin kısıtlanması gördüğünüz üzere mümkün değil. Yaratıcılık devam ettikçe, yepyeni çeşitler karşımıza çıkacaktır.

Blog Yazarken Nelere Dikkat Edilir?

Blog yazarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bir yazar olabilmektir. Herkesin kendisine ait bir yazma stili olabilir. Kimi daha resmi bir hitap kullanırken kimi daha çok sokak ağzına yakın bir üslup kullanabilir. Kimi kişisel hayatından bahsederken kimi sadece toplumsal olayları ele alabilir. Kimi güncel konulara odaklanırken kimi tarihin tozlu raflarında kalmış olabilir. Üslup ya da konu ne olursa olsun özgür olmadığımız tek kısım ise dil bilgisi ve imla kurallarıdır. Dil bilgisi ve imla kurallarına uyulmayan yazılar, okurlar tarafından okunmuyorlar. Yazının içeriği ne derece kaliteli olursa olsun, yazım ve noktalama yanlışlarıyla dolu bir yazı, okuyucu tarafından çok hızlı bir şekilde veto yemektedir. Bu ön koşulda hemfikir olduysak, diğer ayrıntılara geçebiliriz.

Bir Alan Edinin

wordpress ile blog sitesi nasıl açılır

Bir bloggerın iyi ya da kötü bir alanı, yani bir web sitesi olması gerekir. İnternet dünyası bu konuda bize birçok seçenek sunuyor. Ücretsiz blog sitesi açabileceğiniz blogspot tarzı yerlerden tutun da, medium.com gibi isminiz ya da rumuzunuzla yazılarınızı hazırda bekleyen birçok kişiyle paylaşacağınız alanlara kadar yüzlerce seçenek mevcut. İnternet dünyası, kendi sitesinde blog yazmak isteyen kişilere inanılmaz cömert davranan bir dünya. Bu yüzden ufacık bir araştırma ile ücretsiz bir alan edinebilirsiniz.

Biraz daha profesyonel görünmek isteyenler ise Wordpress aracılığıyla kendi web sitelerini rahatlıkla, çok az bir kod bilgisiyle kurabilirler. Üstelik Wordpress ile web sitesi kurmak o derece kolaydır ki, YouTube videolarıyla ya da bir teknoloji blogu aracılığıyla harikalar yaratabilirsiniz.

Hedef Kitlenizi Tanıyın

hedef kitleyi tanımak neden önemlidir

Dijital dünyanın en büyük nimetlerinden biri, herkesin sevdiği ve ilgilendiği alanla ilgili ortak düşüncelere sahip birilerini bulabilmesi. Bu da bize aslında başka bir avantaj sağlıyor: Hedef kitle belirleyebilme.

Blogger olmak ve ileride blog yazarak para kazanmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey bir hedef kitle üzerinde karar kılmak ve hedef kitlenizi iyice tanımak olmalıdır. Sizi var edecek olan onlar olacağı için, en iyi tanımanız gereken kitle de yine onlar olmalı. Hedef kitleniz bir noktada sizin müşteriniz olacak. Biraz pragmatist bir yaklaşım olarak görülebilir ancak bu böyle. Siz her ne kadar kendiniz için yazıyor olsanız bile bir noktada yazma işlemi kitleler için yapılan bir hale dönüşecektir. Özellikle ileride bu işten para kazanmayı düşünüyorsanız... O halde tüm pazarlamacılar gibi, kitlenizin ne düşüneceğini önceden tahmin etmeli ve ona göre içerikler üretmelisiniz.

Sürekli Olarak Paylaşın

planlı olarak paylaşım yapmak neden önemlidir

Süreklilik en temel olgulardan birisidir. Bir sosyal medya ya da içerik uzmanı ile konuştuğunuzda en önemli paylaşım kriteri olarak size devamlılık ilkesinden bahsedecektir. Araştırmalar gösteriyor ki, bir sosyal medya hesabı ya da blog sayfası, kaç takipçisi olursa olsun, bir süre paylaşım yapmayı kestiğinde, ilk paylaşım yaptığı anda takipçi sayısı kritik bir şekilde azalıyor. İnternet kullanıcıları şımarık birer çocuk gibi davranmaya eğilimlidir. Eski işlerin kalitesi ne olursa olsun, devamlılık ve kalite dengesi sağlanmadığı sürece sizi terk etmeye hazırdırlar.

SEO Uyumlu Yazın

seo uyumlu blog yazmak

Yazılarınızı yazarken anahtar kelime trendlerine dikkat etmelisiniz. Çok alakasız olmamakla birlikte o dönemde trend olan anahtar kelimeleri yazınıza serpiştirmek sizi Google aramalarında daha görünür bir hale getirecektir. Yazınıza eklediğiniz fotoğrafların alt textlerini eklemeyi ihmal etmeyin. Bu, görsel aramalarda yazınızı öne çıkaracağı gibi, sayfanızın yüklenmemesi durumunda okuyucuya görselin ne ile ilgili olduğunu da belirtecektir. En önemlisi, Google botlarına fotoğrafın ana konusunu söyleyecektir ki bu da SEO puanı açısından faydalı olacaktır. Yeni okuyuculara ulaşmanın en etkili yolu sosyal medya ve arama motorlarını aktif şekilde kullanmaktan geçer. Bu da SEO uyumlu yazılar yazabilmekle alakalıdır. SEO ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için "SEO - Search Engine Optimization Nedir?" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Blogger'lar Nasıl Para Kazanırlar?

Gelelim işin en can alıcı kısmına. Blog yazarak nasıl para kazanılır? Blogger olarak para kazanmanın birkaç yolu mevcuttur. Bu yollardan bazıları direkt, bazıları ise endirekttir. Şimdi blog yazarak para kazanmak için nasıl yollar izlenebileceğine bakalım.

Adsense ile Para Kazanmak

google adsense ile nasıl para kazanılır

"The oldest trick in the book" (Bilinen en eski numara) kavramını kullanmak bu yöntem için çok uygun olacaktır. Google adsense üzerinden sitenize reklam alabilirsiniz. Adsense, sitenize gelen kişiler reklamları görüntüledikçe ya da tıkladıkça size para kazandıran bir sistemdir. Tabii bu şekilde para kazanabilmek için ciddi sayıda takipçilerinizin olması gerekir. Bu sistemde kazanılan paranın sizi idare edebilmesi için günlük binlerce tık almanız gerekebilir. Bu yüzden hazırladığınız içerikleri sadece internet siteniz üzerinden değil, sosyal medya kanallarınızda paylaşımlar yaparak da yaygınlaştırmalısınız.

Affilate Marketing (Satış Ortaklığı) ile Para Kazanmak

affiliate marketing ile para kazanmak

Affiliate marketing, Türkçeye iş ortaklığı olarak çevrilen, bloggerlar için çok kullanışlı olabilecek bir sistemdir. Örneğin bir teknoloji blogunuz var. Burada yeni çıkan bir ürünün reklamını ya da tanıtımını yapabilirsiniz. Bu ürüne ekleyeceğiniz basit bir takip koduyla sizin sitenizden gidip ürünü satın alan kişileri görebilir, bu satışlardan pay alabilirsiniz. Birçok firma bu pazarlamak şeklini kullanmakta ve buna çok sıcak bakmaktadır.

Whitepress ile Para Kazanmak

whitepress ile blog yazarı olmak ve para kazanmak

Bir blogger olarak Whitepress aracılığı ile para kazanmak da mümkündür. Bunun iki yolu bulunur. Birincisi Whitepress sisteminde yayıncı olarak para kazanabilirsiniz. Web sitenizde bir alan açıp burada yayın yapmayı kabul edebilirsiniz. Bu sayede sizin sitenizde ürününü tanıtmak isteyen reklamverenlere yer satar ve para kazanırsınız. Örneğin, bir moda bloguna sahipsiniz. Moda ile ilgili yazılar paylaşıyorsunuz ve Whitepress'te hesap açarak yayıncı olmayı kabul ettiniz. Whitepress portalında moda sayfasında ürününü ya da hazırlattığı içeriği yayınlatmak isteyen yüzlerce reklam veren arasından sizlere teklifler gelecektir. Bu tekliflerden size uygun olduğunu düşündüğünüz herhangi bir firma ile anlaşma sağlayabilir, dilediğiniz süre boyunca gönderilen içeriği sitenizde tutabilirsiniz. Yayıncı olarak Whitepress'te para kazanmak ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için "Whitepress ile Nasıl Daha Çok Para Kazanılır? Yayıncılar İçin 11 İpucu" başlıklı makalemizi kontrol edebilirsiniz.

İkinci bir seçenek ise Whitepress bünyesinde metin yazarı olmaktır. Eğer kaleminize güveniyorsanız, Whitepress portalına metin yazarı olarak üye olabilir, belli bir ya da birkaç konuda sipariş verilen içeriklerden ilgi alanınıza uygun olanları seçerek, reklam verenlere ve yayıncılara ücret karşılığı yazı yazabilirsiniz.

Kadrolu Yazar Olmak

Blog yazmak aynı zamanda yazar olmak demektir. Kendinizi kanıtlayacak kadar iyi bir bloga sahipseniz ve yazılarınız halihazırda birçok kişi tarafından okunuyorsa, metin yazarı arayan web sitelerinden birisinde kadrolu içerik yazarı olabilirsiniz. Kadrolu yazarlar genelde aylık hedef olarak belirlenen yazı miktarına ulaşmak üzere çalışırlar. Yazılacak içerik ve konular editörler tarafından yazarlara aktarılır.

Yazı ve İçerik Sitelerine Freelance Yazı Göndermek

İçerik.com ya da Lugat.com gibi internet sitelerine üye olarak sipariş verilen içerikleri hazırlayabilir ve bu içerikler üzerinden parça başı ücret ile çalışabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise buralarda hazırlatılan içerikleri blogunuzda yayınlamak olabilir.

Yazı yazarak para kazanmak ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri verdiğimiz "Makale Yazarak Para Kazanmak" adlı içeriğimizi kontrol edebilirsiniz. İnternet üzerinden freelance yazarlık yaparak kazanabileceğiniz güncel bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

  • Yazar: Baki Erfidan

    Key Account Manager at WhitePress

    A person who appreciates good content. Part-time writer full-time reader, old hitchhiker, new salesman. A passionate Erasmus volunteer who also carries out civil society work. He specializes in Google Ads and SEO. Currently working on marketing and communications.

Senin yorumların (0)
WhitePress editörleri, diğer kişilere hakaret, kaba sözcükler içeren ve konuyla ilgisi olmayan yorumları kaldırma hakkını saklı tutar.
whitepress. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle: Hizmet) kullanan bireylerin kişisel verilerinin Denetleyicisi. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle Hizmet olarak anılacaktır) kullanan kişilerin kişisel verilerinin Denetleyicisi, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin olarak gerçek kişilerin korunması ve bu verilerin serbest dolaşımına ilişkin 27 Nisan 2016 tarihli ve 95/46/EC sayılı Direktifi (bundan böyle GDPR olarak anılacaktır) yürürlükten kaldıran 2016/679 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü (AB) anlamında, Bielsko-Biała'da ul adresinde kayıtlı ofisi bulunan "WhitePress" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością şirketidir. Legionów 26/28, KRS numarası: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 altında Bielsko-Biała'daki Bölge Mahkemesi, Ulusal Mahkeme Sicilinin 8. Ekonomik Bölümü tarafından tutulan Ulusal Mahkeme Sicilinin Girişimciler Siciline ve WhitePress Group'un diğer şirketlerine (bundan böyle birlikte: Denetleyici).


Haber bültenine kaydolarak, WhitePress Sp. z o.o. ve kendi mal veya hizmetlerini pazarlamakla ilgilenen güvenilir iş ortakları tarafından sunulan hizmet ve ürünlerin doğrudan pazarlanmasıyla ilgili olarak elektronik iletişim araçları, özellikle e-posta yoluyla ticari bilgi almayı kabul etmiş olursunuz. Kişisel verilerinizin işlenmesi için yasal dayanak, verilen onaydır (GDPR Madde 6 (1) (a)).

İstediğiniz zaman, kişisel verilerinizin pazarlama amacıyla işlenmesi için verdiğiniz onayı geri çekme hakkına sahipsiniz. Kişisel verilerinizin WhitePress Sp. z o.o. tarafından işlenmesi ve yasal dayanağı hakkında haklarınız da dahil olmak üzere daha fazla bilgiyi Gizlilik Politikamızda bulabilirsiniz.
Hepsini okuyun
  • Bu makale hakkında henüz yorum yok.
whitepress. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle: Hizmet) kullanan bireylerin kişisel verilerinin Denetleyicisi. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle Hizmet olarak anılacaktır) kullanan kişilerin kişisel verilerinin Denetleyicisi, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin olarak gerçek kişilerin korunması ve bu verilerin serbest dolaşımına ilişkin 27 Nisan 2016 tarihli ve 95/46/EC sayılı Direktifi (bundan böyle GDPR olarak anılacaktır) yürürlükten kaldıran 2016/679 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü (AB) anlamında, Bielsko-Biała'da ul adresinde kayıtlı ofisi bulunan "WhitePress" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością şirketidir. Legionów 26/28, KRS numarası: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 altında Bielsko-Biała'daki Bölge Mahkemesi, Ulusal Mahkeme Sicilinin 8. Ekonomik Bölümü tarafından tutulan Ulusal Mahkeme Sicilinin Girişimciler Siciline ve WhitePress Group'un diğer şirketlerine (bundan böyle birlikte: Denetleyici).


Haber bültenine kaydolarak, WhitePress Sp. z o.o. ve kendi mal veya hizmetlerini pazarlamakla ilgilenen güvenilir iş ortakları tarafından sunulan hizmet ve ürünlerin doğrudan pazarlanmasıyla ilgili olarak elektronik iletişim araçları, özellikle e-posta yoluyla ticari bilgi almayı kabul etmiş olursunuz. Kişisel verilerinizin işlenmesi için yasal dayanak, verilen onaydır (GDPR Madde 6 (1) (a)). Formu göndererek Gizlilik Politikasını okuduğunuzu beyan etmiş olursunuz.

İstediğiniz zaman, kişisel verilerinizin pazarlama amacıyla işlenmesi için verdiğiniz onayı geri çekme hakkına sahipsiniz. Kişisel verilerinizin WhitePress Sp. z o.o. tarafından işlenmesi ve yasal dayanağı hakkında haklarınız da dahil olmak üzere daha fazla bilgiyi Gizlilik Politikamızda bulabilirsiniz.
Tümünü okuyun
Önerilen makaleler