Backlink Nedir? Nasıl Backlink Alınır?

Güncellenmiş: 2022-11-16
backlink-nedir-nasil-alinir
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmalarının olmazsa olmazı ve belki de en önemli ögesidir backlink. Bu yazımızda backlink kavramını sizler için enine boyuna inceledik. Backlink alma yöntemlerini, backlink alırken dikkat edilmesi gereken hususları ve backlink ile ilgili sık sorulan soruları açıkladık. Sizler de sitenize backlink almak istiyorsanız, bu yazımız tam sizler için.
Para kazanmaya başlayın, bugün.
Ücretsiz Kaydolun

İçindekiler

Bu yazımızda linkbuilding kavramının en önemli aşaması olan backlink kavramını ele alacağız. Backlink nedir, backlink türleri nelerdir, backlink almak neden önemlidir, nasıl backlink alınır gibi sorulara yanıt arayacağımız yazımızda, backlink ile ilgili birçok sorunuza yanıt bulabilir, aynı zamanda kaliteli backlink alma yöntemlerini de inceleyebilirsiniz.

Backlink Nedir?

backlink nedir

Backlink yapılandırmasını iyi anlayabilmek için önce backlink nedir sorusunun yanıtının özümsenmesi gerekir. Backlink, kısaca sitenize dışarıdan verilen linkler anlamına gelir. Bir sitede gezinirken, açık ya da gömülü bir şekilde gördüğünüz farklı web sitelerine yapılan yönlendirmeler backlink olarak adlandırılır.

Bir makalenin sonunda yer alan kaynak, makalenin orijinalinin yayınlandığı siteye yönlendiren bir link, bir ürünün satışının yapıldığı orijinal siteye yönlendiren metin ya da bunun gibi her türlü link yönlendirmesi backlink kategorisine girer.

Bir linkin backlink sayılabilmesi için illaki başka bir siteye yönlendirme yapması şart değildir. Kendi siteniz içerisindeki başka bir makalenin ya da ürünün linkini vererek de backlink sağlayabilirsiniz. Buna internal backlink denir. Her ne kadar external backlinkler kadar işlevli olmasalar bile yine de işe yaramaz değildirler. Bu ayrıntıları yazımızın ilerleyen bölümlerinde açıklayacağız.

Backlink Almak Neden Önemlidir? Backlink Almanın Faydaları Nelerdir?

Backlink nedir sorusuna genel bir yanıt bulduktan sonra, değinmemiz gereken diğer nokta backlink almanın önemi olacaktır. Backlink, bir internet sitesi için birçok farklı açıdan dolayı önemli bir olgudur. Backlink almanın bir web sitesi için faydalarına bakalım.

SEO Açısından Faydalıdır

backlink almak seo açısından neden önemlidir

Bildiğiniz gibi SEO, bir sayfanın arama motorları sonuçlarında üst sıralarda yer alması için yapılan aktivitelerdir. Bu aktiviteler On page ve off page olarak ikiye ayrılır. Off Page SEO aktiviteleri arasında en büyük öneme sahip olan faaliyetlerden birisi backlink almak olarak kabul edilir. Bir site, başka sitelerden ne kadar çok backlinke sahipse organik aramalarda da o kadar görünür olacaktır. Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkacak ve sitenin görünürlüğü artacaktır.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Her backlink iyi backlink değildir. Dolayısıyla SEO açısından faydalı olması için, kaliteli sitelerden backlink almak gerekir. Otoristesi düşük, çok az trafik alan yerlerden alacağınız bağlantı, SEO açısından size faydadan çok zarar sağlayacaktır. Sadece kaliteli ve domain otoritesi yüksek sitelerden bağlantı almak da yetmez. Aldığınız bağlantıların aynı zamanda alakalı da olması gerekir. Örneğin motor sporları ile ilgili bir web sitesinin, vergi ve muhasebe alanında çalışan bir yerden backlink alması, Google arama motoru botları tarafından şüpheli karşılanabilir.

Dolayısıyla SEO açısından faydalı backlink alarak Google aramalarında üst sıralara çıkmak isteyenler, sadece fazla sayıda bağlantı almaya odaklanmamalıdır. Alınan bağlantıların alakalı, kaliteli ve yüksek otoriteli, kaliteli yerlerden olması gerekmektedir.

Trafik Artışı Sağlar

backlink almak trafik artışı sağlar

Backlink almanın sağlayacağı en büyük faydalardan birisi de tabii ki trafik artışı olacaktır. Siteniz ne kadar farklı siteden bağlantı alır ve referans gösterilirse ziyaretçi sayınız da o derece artış sağlar. Fazla ziyaretçi, site otoritesinin artmasını sağlayacağı gibi organik arama sonuçlarında da web sitesinin öne çıkmasını kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak arama motoru botları, siteleri indekslerken birçok farklı değişkenin yanında, sitenin ziyaretçi sayısını da göz önünde bulundururlar.

Otorite Artışı Sağlar

backlink almak site otoritesini artırır

Backlink almanın faydalarından bahsetmeye başladığımızdan beri belirttiğimiz bir nokta otorite artışıdır. Yüksek otorite demek, basitçe sitenizin güvenilir olması demektir. Örnek verecek olursak, vergi konularında bir web siteniz var ve sürekli olarak yeni vergi yasalarını ve bu yasaların açıklamalarını yayınlıyorsunuz. Birçok muhasebe ve haber sitesi de sizin yayınlarınızı baz alarak kendi kullanıcılarına haber sunuyor. Bu haberleri sunarken de size backlink veriyorlar. Dolayısıyla Google botlarının gözünde, sizin siteniz vergi bültenleri konusunda otoritesi yüksek bir site haline geliyor. Çünkü birçok farklı ve alakalı web sitesi, sizi referans göstererek haber yayınlıyor.

Yüksek otoriteli siteler, arama motoru sonuçlarında, organik aramalarda öne çıkmak için çok daha az çaba harcarlar. Eğer yüksek otoriteli bir siteniz varsa, yayınladığınız yeni yazılar çok da beklemeden arama motorları tarafından indekslenecek ve üst sıralara yükselecektir.

Backlink Türleri Nelerdir?

Backlinklerin kendi içerisinde farklı türleri bulunmaktadır. Bir siteden backlink alırken link veren kişinin de dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur.

Dofollow Linkler

En basit yönüyle ifade etmek gerekirse dofollow backlink, verilen bağlantıya güvenildiğini ve bağlantının takip edilebilir olduğunu belirtirler. Verilen bir dofollow backlink, Google botlarına linki veren kişinin, web sitesine güvendiğini ve bu linki takip etmesini söyler. Bu da dofollow linkin kalitesini artıran bir özelliktir. SEO açısından en fazla tercih edilen link verme yöntemidir. Eğer mümkünse, bir sitenin alacağı backlink türünün dofollow olması tercih edilir. Dofollow backlinkler default bağlantılardır ve ek olarak bir takip kodu bulunmaz. Normal bir şekilde eklenen linkler, sitenin kendi ek bir özelliği yoksa dofollow olarak gelirler.

Örnek:

<a href="sizinsiteniz.com">linkin ne ile ilgili olduğu bölüm</a>

Bu şekilde yazılmış bir kod dofollowdur. Kaliteli bir siteden alınmış dofollow link gibisi yoktur.

Nofollow Linkler

Nofollow backlink, web sitesinden verilen bağlantıya tam anlamıyla güvenilmediği ya da bu bağlantıların kontrol edilmediği zamanlarda kullanılan backlink türüdür. Nofollow backlink verilen bir site Google botlarına özetle, 'Ben bu siteye link veriyorum ancak referans olmuyorum.' demek gibidir.

Unutulmamalıdır ki, nofollow linkler aracılığıyla verilen bir bağlantı işe yaramaz değildir. Evet, dofollow kadar yüksek bir page pank sağlamasa bile nofollow linkler de SEO ve arama motorları açısından önemlidir. Eskiden daha az etkiye sahip olan bu link türü, artık daha önemli bir hale gelmiştir ve tavsiye edilmektedir.

Dofollow backlinklerin aksine no follow link verirken ek bir kod koymanız gerekmektedir. Bu da kodun başına eklenen çok basit bir "rel="nofollow" etiketi ile hallolur.

Örnek:

<a rel="nofollow" href="sizinsiteniz.com">linkin ne ile ilgili olduğu bölüm</a>

Sponsorlu veya Ücretli Link

Sponsorlu gönderileri hepimiz görmüşüzdür. Bazen bazı gönderilerin içerisinde sponsorlu linkler de bulunur. Örneğin spor ayakkabılarından bahseden bir blog postunun ya da makalenin içerisine Nike'ın yeni modellerinin linki konulabilir. Bu, ücretli backlink sağlama çalışmasıdır. Bu tip durumlarda Google botlarının, ücretli backlink çalışmasını kötü rapor etmemeleri için linkin sponsorlu olduğu, kodun içerisinde belirtilir. Bu da aynı nofollow linkler gibi, ufak bir etiket eklentisi ile kullanılır.

Örnek:

<a href="sizinsiteniz.com/" rel="sponsored">linkin ne ile ilgili olduğu bölüm</a>

UGC Linkleri

UGC linkleri kullanıcıların oluşturduğu linkleri temsil eder. Forumlardan, blog post yorumlarından, kısacası kullanıcılar tarafından verilen linkler UGC link kapsamına girer. Bu link türü için de linkin bulunduğu koda bir etiket eklemek yeterli olacaktır.

Örnek:

 <a href="sizinsiteniz.com/" rel="ugc">linkin ne ile ilgili olduğu bölüm</a>

Sitenizin Backlinklerini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

Backlinkler hakkında genel bilgi edindik. Şimdi yavaş yavaş backlink alma yöntemlerine geçeceğiz. Ancak bunun öncesinde kısaca kendi sitenize gelen backlinkleri nasıl kontrol edebileceğinizi göstermek istiyoruz.

Web sitenizin aldığı bakclinkleri görmenin en garanti ve güvenilir yolu Google Search Console kullanmaktır. Google Search Console aracılığıyla sitenize gelen backlinkleri görebilmek için öncelikle sitenizin Search Console ile bağlantısının gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Search Console bağlantısı mevcut bir sitede bunu kontrol etmek için aşağıdaki yolu uygulayabilirsiniz.

Öncelikle sayfanın sol alt tarafında bulunan "Bağlantılar" butonuna tıklıyoruz.

google search console ile sayfanıza verilen backlinkler nasıl bulunur

Burada önümüze açılan sayfada üç ana başlık göreceğiz.

Dış Bağlantılar

en çok bağlantı veren sayfalar harici

Dış bağlantılar bölümü sitenizde en fazla backlink verilen sayfanızı temsil eder. Burada en üstte bulunan sayfa, başka sitelerden en çok backlink alan sayfanızdır. Başka bir deyişle sitenizde en iyi backlink performansı veren sayfadır.

En Çok Bağlantı Verilen Sayfalar (Dahili Olarak)

search console en çok bağlantı verilen sayfalar

Kendi sitenizden yine kendi sitenize en çok bağlantı verdiğiniz sayfaları gösterir. Dahili backlink bağlantıları da diyebiliriz.

En Çok Bağlantı Veren Siteler

search console en çok bağlantı veren siteler

Sizin sitenize en çok backlink veren sitelerin listelendiği alandır. Burada web sitenizi kaynak olarak en çok kullanan siteleri görebilirsiniz.

Backlink Checker İle Backlinklerinizi Nasıl Doğrularsınız?

Ahrefs Backlink Checker, piyasadaki en popüler SEO yazılım paketlerinden biri olan Ahrefs tarafından sağlanan, web sitenize yönlendiren bağlantıları doğrulamak için ücretsiz bir araçtır.
Bu aracı kullanmak için tek yapmanız gereken Backlink Checker web sitesine girip kontrol etmek istediğiniz domain veya URL’yi arama kutucuğunda aratmanız. Size saniyeler içinde ilgili sitenin backlink profilini sunacaktır. Bu sayede aşağıdaki verilere ücretsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz:
  • Domain Rating
  • Toplam Backlink sayısı
  • Hedefinizle bağlantı kuran benzersiz domainlerin toplam sayısı.
  • Linklerin kendileri
Ahref Backlink Checker’ın en büyük artısı, kullanımının ücretsiz olmasıdır. Kayıt dahi olmadan bu ücretsiz aracı kullanabilirsiniz. Aracın ücretli sürümü, link building, anahtar kelime araştırması, rakip analizi, sıralama takibi ve site denetimleri için raporlar içerir.
 
Neil Patel’s Backlink Checker ile kendi backlinklerinizi rakiplerinizin linkleri ile kolayca karşılaştırabilir ve onlara kıyasla nerede durduğunuzu öğrenebilirsiniz.
Neil Patel’s Backlink Checker ve geri bağlantı analiz araçları, bağlantıları analiz etmenizi sağlayan ücretsiz bir araçtır.
 
Rank Signals, birçok yararlı bilgi sağlayan başka bir ücretsiz backlink denetleyicisidir. Harici bağlantıların sayısını sağlamanın yanı sıra, araç ayrıca sitenin sosyal medyada kaç takipçisi olduğunu, Alexa trafik sıralamasını ve sayfa sıralamasını da gösterir.
Araç ücretsizdir, ancak tam bir rapor almak için bir hesap oluşturmanız gerekir.
 
Semrush, backlink profilinizi doğrulamanıza izin veren başka bir araçtır, ancak ücretsiz değildir.
Semrush her gün 17.280.000.000'den fazla URL'yi tarar. Ayrıca toplam 41.263.000.000.000'den fazla geri bağlantıdan oluşan devasa bir geri bağlantı veritabanına sahiptir.
Semrush’ın Backlink Analyze aracını kullanmak için hesap oluşturmanız gerekmektedir.

Backlink Alma Yöntemleri Nelerdir?

backlink alma yöntemleri nelerdir

Peki, birçok ayrıntısından ve öneminden bahsettiğimiz backlinkleri nasıl alabiliriz? Aşağıda maddeler halinde nasıl backlink alınacağına dair çeşitli taktiklerden bahsedeceğiz. Ancak bundan önce backlink alırken kullanılan en yaygın taktikten bahsetmek istiyoruz. Rakiplerinizin aldığı backlinklere bakmak.

Sizinle aynı alanda çalışan, sizin direkt rakibiniz olan ya da diyelim ki çalıştığınız anahtar kelimede arama motorunda en üst sırada bulunan siteyi analiz etmek, sizlere backlink alma konusunda fikir verecektir. Rakiplerin almış oldukları backlinkleri kontrol edip onlarla aynı ya da benzer taktikleri uygulayabilirsiniz.

Rakiplerinizin aldığı backlinkleri öğrenmenin ücretli ve ücretsiz birçok farklı yöntemi bulunur. Ahrefs, Neilpatel, BacklinkHecker, Moz gibi sitelerden ücretsiz bir şekilde istediğiniz sitenin backlink analizini yapabilirsiniz. Ancak bu sitelerden ücretsiz yapacağınız backlink analizlerinin bir sınırı olacaktır. Muhtemelen sadece en fazla backlink alınan 10-15 sayfayı görüntüleyebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgiler için ücretli üyelik isteyecektir bu siteler. Yine de alacağınız sınırlı sayıda bilgi bile size başarılı bir backlink çalışması hakkında bazı fikirler verecektir.

Nasıl Backlink Alınır?

nasıl backlink alınır

Backlink almanın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Ancak backlink alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da bulunur. Eğer backlink aldığınız size sizin kontrolünüz altındaysa, aldığınız bğalantıyı cümle içerisinde almaya gayret edin. Örneğin bu makale için başka bir siteden "Backlink nedir?" öbeği içerisinde yönlendirme almak en faydalı seçenek olacaktır. Bir yemek sitesi için "Elinize sağlık" kelime öbeği içinde backlink almak daha efektif olacaktır. Çünkü bu backlinkler aynı zamanda anahtar kelimenizle de uyumlu olacak ve sizi arama motorları içerisinde daha ilgili sonuçlarda görünür kılacaktır.

Şimdi gelin birlikte çeşitli backlink alma yöntemlerini inceleyelim.

Whitepress ile Backlink Alma

whitepress ile backlink almak

Web sitenize kaliteli bir backlink almanın en kolay ve hızlı yöntemlerinden birisi Whitepress aracılığı ile backlink almaktır. Whitepress, yayıncıları ve reklamverenleri buluşturan bir platformdur ve bu platform aracılığıyla çok hızlı ve kolay bir şekilde backlink almak mümkündür.

Whitepress portalı, içerisinde birbirinden farklı yüzlerce web sitesini yayıncı olarak barındırır. Bu yayıncılar kendi web sitelerindeki bir sayfayı, reklamverenlere ücretli olarak sunarlar. Bu sayfalarda reklamverenler istedikleri içeriği yayınlayabilirler.

Örnek vererek açıklayalım. Diyelim ki İstanbul'da faaliyet gösteren bir klima firmasısınız ve bayiisi olduğunuz birkaç farklı klima markasının satışını yapıyorsunuz. Klima satışı yapan diğer rakiplerinizin Google aramalarında üstüne çıkmak istiyorsunuz. Aynı zamanda da son teknoloji, çevre dostu bir klima modelinizi de tanıtmak istiyorsunuz. Google aramalarında üste çıkmanın yolu bildiğiniz gibi kaliteli bir web sitesinin yanında, kaliteli backlink almaktan geçer. Whitepress aracılığıyla bir taşla iki kuş vurabilirsiniz.

Öncelikle yayınlamak üzere, ürününüzle ilişkili bir makale hazırlayın. Diyelim ki bu noktada "R32 Gazlı Klimaların Çevreye Olan Etkisi" konulu bir makale hazırladınız. Bu makalede, hem R32 Gazlı klimaların aslında çevre dostu olduğundan bahsedip hem de kendi sitenizden satışını yaptığınız R32 gazlı klimaların linkini verebilirsiniz. Bu şekilde makalenizi hazırladıktan sonra diğer aşama Whitpress'e abone olmak. Whitepress portalına reklamveren olarak abone olun. Abone olduktan sonra portalımızda bulunan yüzlerce yayıncı arasından klima, iklim, doğa, çevre gibi konularda yayınlar yapan web sitelerini bulun. Bu web sitelerine hazırlamış olduğunuz makaleyi gönderin.

Yayın yapan web sitelerini listelediğiniz zaman, hangi web sitesinin kaç TL ücret istediğini, makalenizin kaç gün ana sayfada kalacağını, kaç tane nofollow kaç tane dofollow link vermeyi kabul ettiklerini, web sitesinin domain otoritesini, aylık ortalama takipçi sayısını ve daha birçok bilgiyi görebilirsiniz. Makalenizin yayımlanmasını istediğiniz web sitesini bulduktan sonra tamamen otomatik bir şekilde siparişinizi verip arkanıza yaslanabilirsiniz. Tüm ödeme ve takip aşamalarını Whitepress sizin için takip edecektir.

Diyelim ki hazırda bir makaleniz yok. Bunu da dert etmenize gerek yok. Çünkü Whitepress, size aynı zamanda metin yazarlığı hizmeti de sunmaktadır. Hazırlamak istediğiniz makalenin şeklini ve içeriğini bizlere ulaştırdığınız takdirde, bünyemizde bulunan birbirinden profesyonel metin yazarları sizler için makalenizi hazırlayacak ve yayımlanmaya hazır hale getirecektir.

Whitepress aracılığıyla yüzlerce web sitesi arasından herhangi bir tanesini seçerek backlink alabilir, bunun yanında kendi ürün ve hizmetinizin reklamını yapma şansına erişebilirsiniz.

Premium İçerikler Üretin

premium içerik ile backlink almak

Backlink alabilmenin en genel geçer yollarından birisi de premium içerikler üretmektir. Premium içerik, kalite oranı yüksek, bilgi verici ve ilgi çekici içeriklerdir. Çeşitli web toollarının kurulumları, kullanım biçimleri ya da resimli ve videolu anlatımlar birçok yerden backlink alma potansiyeli yüksek içeriklerdir.

E-kitap ya da aylık yayınlar hazırlayarak da kaynak gösterilme oranınızı yükseltebilir, bu sayede birçok siteden backlink alabilirsiniz. Hazırladığınız içerik ister iyi bir makale olmuş olsun ister video içerik olsun, gerçekten bilgi verdiği takdirde kesinlikle bir süre sonra backlink alacaktır.

Nasıl yapılır videoları, X nedir ve nasıl kurulur temalı resimli anlatımlar genelde yüksek oranda referans alınan içeriklerdir. Eğer uzmanlığa sahip olduğunuz bir alan mevcutsa, bu alan ile ilgili hazırlayacağınız e-kitap ile çok kısa sürede birçok backlink alabilirsiniz.

İş Ortaklarınızdan Link Alın

iş ortakları aracılığıyla backlink almak

Birlikte çalıştığınız iş ortaklarınızdan bağlantı almak ve internet sitelerinizde birbirinizi tanıtmak da bilinen backlink edinme yöntemlerinden birisidir. Genelde E-ticaret ile ilgilenen firmalar bu yollara başvururlar. Eğer sizin bayiliğinizi yapan firmalar varsa bu firmalardan kendinize backlink alabilirsiniz. Özellikle bu yöntem çok faydalı olacaktır çünkü bir ürünün satışını yapan birçok farklı firmadan sizin sitenize yapılacak olan bağlantı yönlendirmeleri, sizin sitenizi otorite olarak gösterecektir. Ayrıca farklı bölgelerde faaliyet gösteren firmaların, birbirlerine farklı bölgeler için bağlantı vermesi de işletmeler ve internet siteleri için faydalı backlink çalışmaları olarak kayda geçecektir.

Dizin Sitelerine Kayıt Olma

Dizin siteleri de backlink almanın bilinen yollarından birisidir. Örneğin Marmara bölgesinde faaliyet gösteren muhasebe firmalarının listesini gösteren bir dizin şirketine kaydolmak hem sitenizin görünürlüğü açısından hem de backlink açısından faydalı olacaktır. Google My Business, Foursquare, Firmaseç, Şikayetvar, Zomato gibi sitelere üyelik açmanız, bu sitelerden backlink almanız anlamına gelecektir. Bu tarz internet portalları sadece backlink açısından değerlendirilmemelidir. Aynı zamanda hizmet kalitenizin yükselmesi ve görünür olabilmeniz için de önemlidir. Dolayısıyla kaliteli bir firma olabilmek için çoğu dizin sitesine kayıt olmak elzemdir. Google'da yapacağınız kısa bir arama ile birçok farklı dizin sitesi bulabilirsiniz.

Sosyal Sorumluluk Projeleri Organize Edin

sosyal sorumluluk projeleri yapmak

Sosyal sorumluluk projeleri, genel manada belli bir kar miktarına ulaşmış olan tüm firmaların yapması gereken aktivitelerden birisidir. Bunu, tabii ki sadece bir backlink kapısı olarak görmemek gerekir. Ancak yine de sitenizin veya firmanızın görünürlüğü açısından da çok yardımcı olacaktır. Sponsor olacağınız bir sosyal sorumluluk projesi, birçok alanda paylaşılacak ve bu paylaşımlar hem sizin görünürlüğünüzü artıracak hem de sayfanıza gelen bağlantıların sayısını artıracaktır.

Forum Sitelerine Üye Olun

Forum siteleri bir nevi arama motoru görevi de görmektedir kimi zaman. Özellikle Ekşisözlük, Donanımhaber gibi siteler, organik backlink almak için en ideal yerlerdir. Yaptığınız kaliteli işler bu sitelerde paylaşıldığı anda doğal bir şekilde backlink alma şansınız olacaktır. Ancak siz bunu beklemek zorunda değilsiniz. Forumlara kendiniz üye olup sitenizin ya da firmanızın ilgili olduğu konulara yorumlar yapabilirsiniz. Sorulan sorulara ya da açılan başlıklara bir cevap yazın ve kendi sitenize yönlendirin. Bu tarz sitelerde yapılan herhangi bir yorum, uzun süre ücretsiz bir şekilde internet ortamında sabit kalacaktır. Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin verilen link burada sabit olarak kalacak ve pasif bir şekilde bile olsa trafik sağlamaya devam edecektir.

Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Çok Backlink Üst Sıraları Garanti Etmez

Öncelikle bilinmesi gereken en önemli husus backlink sayısıdır. Vurgulayarak söylemek istiyoruz ki çok backlink almak daha üst sıralara çıkmak demek değildir. Özellkle Google botları, size backlink veren internet sitelerinin kendi içerisindeki tutarlılıklarını da ölçmektedir. İlgisiz bloglardan ya da alakasız görünen sosyal medya postlarından alınan yüzlerce backlink, kaliteli bir internet sitesinden gelen bir adet backlink kadar bile etmeyebilir.

Backlinkin İyisi Kötüsü Olur

Backlink alırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi de gelen bağlantının kalitesidir. Backlink sağlayan bir web sitenin otoritesi, sağlık durumu, hatta arama motoru sıralaması dahi etkili olabilir. Çok kaliteli ve güçlü bir internet sitesinden gelen bir bağlantı, bir anda sitenizi üst sıralara çıkarabilir ve arama motorları tarafından anında tanınmanızı sağlayabilir.

İnternetten Satılan Backlink Paketleri Zararlı Olabilir

İnternet platformları üzerinden bazen komik fiyatlara satılan backlink paketleri görmemiz mümkündür. Bu tarz paketlerin bazıları sadece backlink için hazırlanmış paravan internet siteleridir. Söz konusu siteler sizin web sitenizin haricinde birçok farklı yere de backlink vermektedir. Bu da sitenize yardımcı olmaktan çok zarar verir. Tıpkı vücudunuza tanımadığınız bir maddeyi sokarken yaşadığınız gibi, web sitenize de backlink alırken şüpheci yaklaşmalı, toplu backlinkler ve kaynağı belirsiz siteler tarafından gelen bağlantılardan uzak durmalısınız.

Edu ve Gov Uzantılı Siteler Genelde Güvenilirdir

Edu ve gov uzantılı siteler bildiğiniz üzere üniversiteler ve devlet kurumlarına ait web sitelerdir ve özellikle Google arama motoru tarafından güvenli olarak işaretlenmişlerdir. Buralardan alınacak backlinkler güvenilir olacaktır ve SEO açısından da siteye büyük oranda yardımcı olacaktır.

Kelime ya da Slogan Bazlı Backlink Sağlamaya Çalışın

Bir backlink sağlarken anahtar kelime kullanmak alınan backlinki daha kaliteli hale getirir. Örneğin bir gastronomi sitesinin başka bir sitede verdiği yemek tarifinde, kendi sitesine yapacağı yönlendirmede 'Elinize Sağlık', 'Emeğinize Sağlık', 'Risotto Nedir Nasıl Yapılır?' gibi yemek tarifi ile ilgili öbekleri kullanarak backlink sağlaması daha faydalı olacaktır.

Telif Hakları Konusunda Hassas Olun

telif hakları ve içerik hazırlamak

İçerik hazırlarken internet ortamında bulunan birçok bilgi ve belgeyi kullanacaksınız. Ancak unutulmamalıdır ki özellikle büyük site ve firmaların kendi sayfalarında yayınladıkları makale ve infografiklerin çoğunun hakları saklıdır. Telif hakkı ihlali yaparak kullandığınız bir içerik, şikâyet aldığında sayfanızın kopya içerik olarak işlem görmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra hazırladığınız içerik de geri gelmemek üzere silinecektir. Bu durumdan kaçınmak için kullandığınız görselin ya da herhangi bir materyalin kaynağına link vermek en mantıklı yöntem olacaktır. Bu, birisine aynı zamanda 'Emeğinize Sağlık' demenin de en kısa ve öz yöntemidir.

Sonuç

Söz konusu kendi işimiz olduğu zaman her zaman en iyisini amaçlarız. Sitemizin iyi bir yapıya sahip olması, arama motorlarının web sitemizi iyi tanıması, kaliteli SEO faaliyetleri, daha yüksek otorite, kaliteli trafik gibi birçok değişken için backlinkler ya da başka deyişle dışarıdan gelen bağlantılar hayati önem taşırlar. Yazımızın birçok yerinde de belirttiğimiz üzere önemli olan, fazla miktarda bağlantı almak değil, kaliteli ve site sağlığına yardımcı olabilecek, yüksek seviye backlink almaktır. Bu kritere dikkat edip, kaliteli içerikler ürettiğiniz sürece belirli bir süre sonra sitenize gelen backlinkler ve bu backlinklerin sağladığı trafik konusunda hızlı ve ivmeli bir artış göreceksiniz. Sitenize backlink sağlamak için ise Whitepress portalını kesinlikle kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Backlink ile İlgili Sık Sorulan Sorular

backlink ile ilgili sık sorulan sorular

Backlink nedir?

Bakclink bir siteye, başka sitelerden gelen bağlantılar demektir. Başka bir web sitesinden, sizin sitenize verilen tüm linkler backlink özelliği taşır.

İyi bir SEO için kaç backlink almak gerekir?

İyi bir SEO faaliyeti için alınan backlink sayısından ziyade backlinklerin kaliteli olması önemlidir. Arama motorlarının sitenizi iyi tanıyabilmesi, sitenize backlink veren diğer sitelerin kalitesine önemli ölçüde bağlıdır. Bir sitenin kalitesi ise otorite, güven, sağlık, organik trafik gibi değişkenlerin ölçülmesi ile belirlenir.

Doğal backlink nedir?

Doğal backlink, hazırladığınız içeriklerin doğal yollarla başka sitelerde paylaşılması ve sayfanızın referans gösterilmesidir. Kimi zaman hazırlanan iyi bir içeriğin kaynak olarak gösterilmesi ya da kullanıcıların çeşitli sayfalarda içeriğinizi paylaşmasıdır. Kaynak gösterilmek en yaygın doğal backlinktir diyebiliriz. Ayrıca dijital dünyada doğal backlink ile kaynak göstermek 'Teşekkür Ederim' demektir.

Kendi siteme verilen backlinkleri nasıl bulurum?

Sayfalarınıza verilen backlinkleri bulmanın en kolay yolu Google Search Console kullanmaktır. Google Search Console'da bulunan araçlar sayesinde web sayfanıza backlink veren siteleri tamamen ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz. Yazımızda bunun nasıl yapılacağının resimli anlatımını bulabilirsiniz.

Zararlı backlink nedir?

Zararlı backlink, kalitesiz ve alakasız sitelerden gelen backlinklerdir. Muhasebe alanında işlem yapan bir firmaya sağlık alanında çalışan bir firmanın sitesinden gelen bir backlink, faydadan çok zarar verebilir. Bunun yanında sadece backlink sayısını artırmak için hazırlanmış olan spam sitelerden gelen backlinkler de zararlı backlink olarak sınıflandırılır. Bu backlinkler çoğu zaman size yardımcı olmaz, ayrıca SEO açısından da faydalı değildir.

Backlink satın almak zararlı mıdır?

Backlink satın almak aslında zararlı değildir. Ancak alınan backlinki sağlayan sitenin ya da sitelerin kaliteli olması önemlidir. Paket halinde satılan ve birçok farklı spam siteden ya da sadece backlink sağlamak için oluşturulmuş paravan sayfalardan backlink almak zararlıdır. Satın alınan backlinkin geldiği site ve backlinkin şekli iyice araştırılmalıdır.

Linkbuilding nedir?

Linkbuilding, link inşası anlamına gelir. Backlink çalışmaları, siteye verilen referanslar, başka site ve sayfalardan oluşturulan bağlantılar linkbuilding çalışmaları kapsamına girer. Linkbuilding backlink çalışmasının yanı sıra içerik pazarlaması dâhilinde yapılan çalışmaları da kapsar.

Backlink analizi nasıl yapılır?

Backlink analizi birbirinden çeşitli araçlarla yapılır. Öncelikle kendi sitesinin backlink analizini yapmak isteyenler Google Search Console aracılığıyla bunu yapabilirler. Başka sitelerin backlink analizini yapmak isteyenler ise Semrush, Ahrefs, Moz gibi bilinen firmaların backlink analiz araçlarını kullanabilirler. Bu araçlarla kendi sitenizin analizini yapmak da mümkündür.

Profil backlink nedir? Profil backlinkler faydalı mıdır?

Profil backlinkler firma profillerine sahip sitelerde kendi sitenizin ya da firmanızın profilini açıp, web sayfanıza backlink sağlamaktır. Firmanızın profilini bir sitede açmak ve buradan kendi web sayfanıza backlink sağlamak genel olarak zararsız, hatta kimi noktalarda faydalı bir hamledir. Sitenizin görünürlüğünü artıracağı gibi site otoritenizi de yükseltebilir.

Footer backlinkler zararlı mıdır?

Footer backlinkler genel olarak zararsızdır. Çoğu web tasarım şirketi web tasarımını yaptığı sayfanın footerına kendi sitesini eklemektedir. Bunda bir zarar yoktur. Ancak sadece backlink almak için oluşturulmuş ve footerlar aracılığıyla backlink sağlayan sitelerden gelen bağlantılar önemli derecede zararlıdır.

  • Yazar: Baki Erfidan

    Key Account Manager at WhitePress

    A person who appreciates good content. Part-time writer full-time reader, old hitchhiker, new salesman. A passionate Erasmus volunteer who also carries out civil society work. He specializes in Google Ads and SEO. Currently working on marketing and communications.

Senin yorumların (2)
WhitePress editörleri, diğer kişilere hakaret, kaba sözcükler içeren ve konuyla ilgisi olmayan yorumları kaldırma hakkını saklı tutar.
whitepress. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle: Hizmet) kullanan bireylerin kişisel verilerinin Denetleyicisi. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle Hizmet olarak anılacaktır) kullanan kişilerin kişisel verilerinin Denetleyicisi, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin olarak gerçek kişilerin korunması ve bu verilerin serbest dolaşımına ilişkin 27 Nisan 2016 tarihli ve 95/46/EC sayılı Direktifi (bundan böyle GDPR olarak anılacaktır) yürürlükten kaldıran 2016/679 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü (AB) anlamında, Bielsko-Biała'da ul adresinde kayıtlı ofisi bulunan "WhitePress" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością şirketidir. Legionów 26/28, KRS numarası: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 altında Bielsko-Biała'daki Bölge Mahkemesi, Ulusal Mahkeme Sicilinin 8. Ekonomik Bölümü tarafından tutulan Ulusal Mahkeme Sicilinin Girişimciler Siciline ve WhitePress Group'un diğer şirketlerine (bundan böyle birlikte: Denetleyici).


Haber bültenine kaydolarak, WhitePress Sp. z o.o. ve kendi mal veya hizmetlerini pazarlamakla ilgilenen güvenilir iş ortakları tarafından sunulan hizmet ve ürünlerin doğrudan pazarlanmasıyla ilgili olarak elektronik iletişim araçları, özellikle e-posta yoluyla ticari bilgi almayı kabul etmiş olursunuz. Kişisel verilerinizin işlenmesi için yasal dayanak, verilen onaydır (GDPR Madde 6 (1) (a)).

İstediğiniz zaman, kişisel verilerinizin pazarlama amacıyla işlenmesi için verdiğiniz onayı geri çekme hakkına sahipsiniz. Kişisel verilerinizin WhitePress Sp. z o.o. tarafından işlenmesi ve yasal dayanağı hakkında haklarınız da dahil olmak üzere daha fazla bilgiyi Gizlilik Politikamızda bulabilirsiniz.
Hepsini okuyun
  • Yükselen Reklam ve Matbaacılık

    Faydalı Bir Paylaşım Olmuş Teşekkürler

    yukselenreklam.com

    2024-02-03, 11:52
  • Trabzon asansörlü evden eve nakliyat

    Teşekkür ederim

    trabzonmeralevdenevenakliyat.com

    2022-05-15, 21:57
whitepress. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle: Hizmet) kullanan bireylerin kişisel verilerinin Denetleyicisi. com web sitesini ve tüm alt sayfalarını (bundan böyle Hizmet olarak anılacaktır) kullanan kişilerin kişisel verilerinin Denetleyicisi, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin olarak gerçek kişilerin korunması ve bu verilerin serbest dolaşımına ilişkin 27 Nisan 2016 tarihli ve 95/46/EC sayılı Direktifi (bundan böyle GDPR olarak anılacaktır) yürürlükten kaldıran 2016/679 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü (AB) anlamında, Bielsko-Biała'da ul adresinde kayıtlı ofisi bulunan "WhitePress" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością şirketidir. Legionów 26/28, KRS numarası: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 altında Bielsko-Biała'daki Bölge Mahkemesi, Ulusal Mahkeme Sicilinin 8. Ekonomik Bölümü tarafından tutulan Ulusal Mahkeme Sicilinin Girişimciler Siciline ve WhitePress Group'un diğer şirketlerine (bundan böyle birlikte: Denetleyici).


Haber bültenine kaydolarak, WhitePress Sp. z o.o. ve kendi mal veya hizmetlerini pazarlamakla ilgilenen güvenilir iş ortakları tarafından sunulan hizmet ve ürünlerin doğrudan pazarlanmasıyla ilgili olarak elektronik iletişim araçları, özellikle e-posta yoluyla ticari bilgi almayı kabul etmiş olursunuz. Kişisel verilerinizin işlenmesi için yasal dayanak, verilen onaydır (GDPR Madde 6 (1) (a)). Formu göndererek Gizlilik Politikasını okuduğunuzu beyan etmiş olursunuz.

İstediğiniz zaman, kişisel verilerinizin pazarlama amacıyla işlenmesi için verdiğiniz onayı geri çekme hakkına sahipsiniz. Kişisel verilerinizin WhitePress Sp. z o.o. tarafından işlenmesi ve yasal dayanağı hakkında haklarınız da dahil olmak üzere daha fazla bilgiyi Gizlilik Politikamızda bulabilirsiniz.
Tümünü okuyun
Önerilen makaleler